latinica  ћирилица
21/05/2017 |  08:57 ⇒ 09:44 | Аутор: РТРС

Локални избори у Хрватској

У Хрватској ће данас бити одржани локални избори на којима око 3,7 милиона регистрованих бирача треба да изабере око 9.500 локалних званичника између 47.601 кандидата.
Избори - Фото: РТРС
ИзбориФото: РТРС

Грађани Хрватске бираће чланове представничких тијела јединица локалне и регионалне самоуправе, општинске начелнике, градоначелнике и жупане, као и њихове замјенике. Биће бирани и замјеници општинских начелника, градоначелника и жупана из редова припадника националних мањина.

Гласање ће бити бити проведено на 6.618 бирачких мјеста.

Замјеници жупана из реда националних мањина биће бирани у 11 жупанија, замјеници градоначелника у 16 градова, а замјеници општинских начелника у 35 општина, преносе хрватски медији.

"Право гласа имају само бирачи припадници мањина који имају пребивалиште у тој јединици. Исто вриједи и за припаднике хрватског народа у јединицама гдје припадници неке националне мањине чине већину становништва", рекла је потпредсједник Државне изборне комисије Ана Ловрин.

У Загребу, уз актуелног градоначелника Милана Бандића који иде по пети мандат, у трци је још седам кандидата, мјесто градоначелника Сплита и Осијека жели по девет, док се у Ријеци за мјесто градоначелника такмичи седам кандидата.

На данашњим локалним изборима у 11 мјеста широм Хрватске проводиће се пилот пројект "еИзводи" којим ће се провјерити могућност унапређења садашњега изборног поступка.

На овим локалним изборима гласа 39.500 бирача мање него прије четири године.

Избори за локалну самоуправу, као и избори за Хрватски сабор, одржавају се сваке четири године.

Извор: Срна