latinica  ћирилица
19/05/2017 |  18:34 | Аутор: РТРС

Еквадор тражи да се Асанжу омогући да напусти амбасаду

Министар иностраних послова Еквадора Гијом Лонг изјавио је да Велика Британија мора да омогући оснивачу Викиликса Џулијану Асанжу да напусти територију амбасаде ове земље у Лондону.
Асанж (фото: © AP Photo/ Kirsty Wigglesworth) -
Асанж (фото: © AP Photo/ Kirsty Wigglesworth)

Главно тужилаштво Шведске у петак је саопштило да је прекинуло истрагу о случају Асанжа који је осумњичен за силовање у Шведској 2010. године. Након објављивања одлуке, лондонска полиција је саопштила да ће у случају да Асанж напусти зграду Амбасаде Еквадора ипак бити ухапшен, пошто је и даље на снази наређење које је издао Вестминстерски магистратски суд 2012. године.

“Европско наређење за хапшење више не важи. Уједињено Краљевство је дужно да омогући неометано кретање Џулијану Асанжу“, написао је министар на својој званичној страници на Твитеру.

Асанж неће тражити азил у Француској

Француски адвокат Хуан Бранко, који заступа интересе оснивача Викиликса, објаснио је своју изјаву да ће његов клијент тражити политички азил у Француској.

“Молим медије да ми дозволе да будем прецизан: Џулијан Асанж неће тражити азил у Француској. То ће бити воља (предсједника Француске Емануела Макрона) да се умијеша у његову корист“, написао је Бранко на свом званичном налогу на Твитеру.

“Породица Џулијана Асанжа налази се у Француској, гдје је он основао Викиликс. Ова земља има дугу историју заштите људских права“, додао је адвокат.

Раније у интервјуу порталу “Франс инфо“ Бранко је изјавио да ће његов клијент тражити од Француске да му да статус избјеглице. Одговарајући на питање новинара да ли ће тражити азил од Макрона, адвокат је одговорио: “Да, наравно, то је очигледно“.

Истрага о случају Асанжа покренута је на лето 2010. године на основу изјава двије жене о томе да их је сексуално узнемиравао током боравка у Стокхолму. Осумњичени је ухапшен 7. децембра исте године у Лондону, на захтјев шведских правосудних органа. Након неколико дана Асанж је пуштен уз кауцију.

У амбасади Еквадора у Лондону борави од 2012. године. Тада је затражио од еквадорских власти политички азил због страха да ће га шведске власти изручити Америци због његове дјелатности у Викиликсу.

Извор: Срна