latinica  ћирилица
17/05/2017 |  15:35 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

ФЗО у Брчком смањио основну листу лијекова (ВИДЕО)

Фонд здравственог осигурања у Брчком смањио је основну листу са 126 на 95 лијекова, и тиме социјално угрожене кориснике, довео у још тежу ситуацију.
Листа лијекова - Брчко - Фото: РТРС
Листа лијекова - БрчкоФото: РТРС

У брчаснком здравству истичу да је њихове примједбе, Фонд само дјелимично прихватио. Корисници су огорчени политиком засполених у Фонду.

 Фонд здравственог осигурања од 22. маја, субвенционисаће 30 лијекова мање него раније. Разлог за то нисмо могли сазнати, јер у Фонду о овоме нису хтјели да говоре. У саопштењу су навели да шест лијекова није уврштено јер "их Агеннција за лијекове и медицинска средства БиХ није регистровала, док је пет лијекова пребачено на Додатну листу лијекова." Корисници негодују, посебно пензионери, који редовно пуне буџет Фонда.

У Јавној здравственој установи одбацују сваку одговорност за ову Листу.

- Неки лијекови ће бити вјероватно замјењени алтернативама, али у неким ситуацијама немамо алтернативе, или алтернатива она која се доплаћује, а ова је била бесплатна - рекао је замјеник директора ЈЗ, Брчко др Борислав Ђулабић.

Фонд одређене лијекове субвенционише 50, 70 и 100 одсто. Са нове бесплатне листе скинуто је неколико лијекова који су најчешће прописивани, кажу у здравству.

- То је Аминофилин, то ј елијек који се користи код лијечења плућних проблема, затим Ранитидин, Метопродол, Месало, Глицерин тринитрат, Вентолин спреј - додао је Ђулабић.

 Из Јавне здравствене установе поручују да у Фонду влада самовоља, јер су Есенцијалном листом занемарили одлуку стручне Комисије за лијекове, и тако изазвали незадовољство осигураника.