latinica  ћирилица
17/05/2017 |  15:28 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Полиција упозорава - Пријавити сазнања о опасној игрици "Плави кит" (ФОТО/ВИДЕО)

Полицијска управа Приједор позвала је данас запослене у школама и родитеље да се обрате полицији ако примијете било шта што указује на то да дјеца учествују у онлајн игрици "Изазов плавог кита" која жртве наводи на аутодеструктивне радње.
Начелник полицијске управе Приједор - прес - Фото: СРНА
Начелник полицијске управе Приједор - пресФото: СРНА

- Ријеч је о опасној игри која се шири друштвеним мрежама, која наводно има неких 50 нивоа и деструктивног је, а на крају и суицидалног карактера. Оно по чему се посебно може препознати учешће у једној таквој игри јесу повреде на тијелу, односно цртање цртежа оштрим предметом на кожи - рекао је Далибор Иванић, начелник ПУ Приједор на конференцији за новинаре.

Навео је да је Интерпол обавијестио МУП Републике Српске о овој појави, а МУП све полицијске управе.

- Обавијестили смо све полицијске станице да контактирају школе, а апелујемо и на грађане и родитеље, ако дођу да било каквих сазнања у вези с тим, да их подијеле са полицијом како бисмо предузели све потрбене мјере - поручио је Иванић.

Оцијенио је да је стање безбједности на подручју ове ПУ стабилно и да полиција предузима све потребне планске, превентивне и репресивне мјере да се и одржи.

- Оно што ћемо у наредном периоду посебно интензивирати, у сарадњи са другим институцијама, јесте да предузмемо на вријеме планске мјере на превенцији инцидената мотивисаних мржњом који би могли да се дешавају у вријеме туристичке сезоне - најавио је Иванић.

Опасна игрица "Плави кит" (фото:Фејсбук)

Прошлог мјесеца на подручју ПУ Приједор евидентирано је 76 кривичних дјела, а расвијетљено њих 85,5 одсто.

Забиљежена су 54 прекршаја јавног реда и мира. У акцији "Просјачење" било је 12 прекршаја, а починиоци су често повратници у чињењу тих прекршаја.

- Циљ нам је да на вријеме препознамо и репресивно дјелујемо у смислу спречавања организованог дјеловања када је ријеч о просјачењу и ту ћемо плански поступити са теренским канцеларијама за странце да бисмо на вријеме одреаговали у туристичкој сезони када долази већи број грађана из иностранства и повећано је присуство лица која се баве просјачењем - додао је Иванић.

У области безбједности саобраћаја евидентирано је 1.919 прекршаја, пријављене су 63 саобраћајне незгоде, а из саобраћаја је искључено 198 возача због управљања возилом под дејством алкохола или због управљања возилом прије стицања права.

Извор: РТРС, СРНА