latinica  ћирилица
16/05/2017 |  17:14 | Аутор: РТРС

Посланици из Савеза за промјене гласали за именовање Дрнде

Представнички дом парламента БиХ именовао је вишег инспектора Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ Адиса Дрнду за члана комисије задужене за надгледање услова, поступање службених лица и поштивање права у затворима, иако је био другопласирани на листи кандидата и довођен у везу са вехабијама.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом ПС БиХФото: РТРС

Комисија је предложила да буде изабран Ведад Курда који је имао 48,33 бодова, али је на крају изабран Дрнда без обзира на то што је имао 46,66 бодова, и то тако што је у току гласања посланик и члан комисије за избор Шемсудин Мехмедовић /СДА/ предложио да буде именован Дрнда, упркос томе што је утврђено да је Курда првопласирани.

Предсједавајући Представничког дома Шефик Џаферовић ставио је тај приједлог на гласање и он је подржан захваљујући и гласовима српских посланика из Савеза за промијене, пише "Глас Српске".

"Очито је да су Мехмедовић и Џаферовић добро знали о коме је ријеч, али је занимљиво да су то знали и посланици СББ-а који су гласали против именовања Дрнде. Још занимљивије је да су српски посланици из Савеза за промјене гласали за именовање Дрнде и отвара се питање шта се издешавало у међувремену с обзиром на то да су /Борислав/ Бојић и /Огњен/ Тадић, као чланови комисије предложили да буде именован Курда", рекао је листу саговорник из парламента БиХ.

Бојић је рекао да бодовна листа и приједлог комисије нису обавезујући за парламент и тврди да не зна информације да је Дрнда повезан са вехабијама.

Члан Заједничке комисије парламента БиХ за одбрану и безбједност Душанка Мајкић каже да је невјероватно да су се представници Савеза за промјене сагласили са Мехмедовићевим приједлогом и да нису рекли ни ријеч, иако је именовање Дрнде неприхватљиво због више основа.

Дрнда је рођен у Санџаку, а након подношења захтјева за пријем у држављанство БиХ 2003. године добио је и посао инпектора у Сипи гдје је радио на осјетљивим пословима безбједносних провјера.

Медији су објавили снимке предавања које је прије 15 година држао један од оснивача вехабијског покрета у БиХ Јусуф Барчић и на којем се у друштву неколико десетина вехабија јасно види Дрнда.

Он је био поред Билала Боснића који је послије погибије Барчића преузео кормило у вехабијској заједници у БиХ и који је осуђен у Суду БиХ због тероризма.

Извор: СРНА