latinica  ћирилица
16/05/2017 |  15:22 | Аутор: РТРС

ВСТС БиХ: Приступити систему за електронско подношење и обраду предмета

Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ саопштио је да јавна и јавно-комунална предузећа, јавни емитери, телеком оператери, тражиоци извршења и подносиоци тужби могу постати дио корисничке мреже и приступити Систему за електронско подношење и обраду комуналних предмета /СОКОП-Мал/.
ВСТС - Фото: РТРС
ВСТСФото: РТРС

Примјена овог система постала је одлуком ВСТС обавезна у свим првостепеним судовима у БиХ.

Комунални предмети чине 80 одсто укупног броја судских предмета у правосуђу у БиХ, саопштено је из ВСТС.

У тој ситуацији јавна и јавно-комунална предузећа, јавни емитери, телеком оператери у БиХ принуђени су да своја потраживања остварују судским путем, што додатно оптерећује судове са извршним предметима.

Велики број предмета подноси се најмање једном годишње како би се избјегао рок застарјелости.

Специфичност комуналних предмета по којој се разликују од других судских предмета јесте у томе што у њима најчешће нема спорних правних или чињеничних питања о којим би суд одлучивао, већ суд потврђује потраживање тражиоца извршења као неспорно.

Посредством СОКОП-Мал система омогућено је да тражиоци извршења/тужиоци могу своје приједлоге за извршење тужбе поднијети судовима и комуницирати до окончања поступка.

Увођењем електронске обраде комуналних предмета, дошло је до радикалних промјена у начину њихове обраде у односу на мануелни начин рада, те су у потпуности искориштени потенцијали информационих технологија.

На овај начин се смањују трошкови поступка на страни суда и на страни тражилаца извршења и омогућава брже и ефикасније процесуирање предмета.

Одлуку о обавезној примјени СОКОП-Мал система у свим првостепеним судовима ВСТС донио је имајући у виду велики број комуналних предмета, с циљем њиховог смањења, обезбјеђења ефикасније и економичније обраде предмета, стварања јединствене електронске базе предмета, те увођења јединственог начина процесуирања комуналних предмета у правосуђу у БиХ.

СОКОП-Мал систем креиран је у оквиру Пројекта унапређења ефикасности правосуђа, који су финансирале владе Шведске и Норвешке.

Извор: СРНА