latinica  ћирилица
15/05/2017 |  15:53 ⇒ 16:17 | Аутор: РТРС

Чордаш- У наредне двије године пројекти вриједни 80 милиона КМ

Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш изјавио је да Влада Српске спроводи значајне активности на реализацији пројеката намијењених избјеглицама, расељеним лицима и повратницима и да ће у наредне двије године ресорно министарство спровести пројекте укупне вриједности око 80 милиона КМ.
Бањалука: Чордаш - Братић - Фото: СРНА
Бањалука: Чордаш - БратићФото: СРНА

Он је у данашњем разговору са потпредсједником Народне скупштине Српске Сенадом Братићем нагласио да ће само Регионалним програмом стамбеног збрињавања бити изграђено око 1.000 стамбених јединица у Републици Српској, саопштено је из ресорног министарства.

Чордаш је додао да постоји могућност да неки од пројеката буду настављени и у наредним годинама, тачније 2019. и 2020. године.

Осим Регионалног програма стамбеног збрињавања ту су и Пројекат затварања колективних центара и алтернативних смјештаја ЦЕБ 2, као и Пројекат обнове стамбених јединица за расељене особе у БиХ /САФ/, те Пројекат реконструкције стамбеног фонда ОПЕЦ, који се финансирају из кредитних средстава.

Чордаш и Братић су оцијенили да је у претходном периоду много урађено на рјешавању проблема избјеглица, расељених и повратника, али да је остало још много посла како би се овој, најрањивијој категорији становништва обезбиједили нормални услови за живот.

На састанку је било ријечи и о припремама у вези са одржавањем округлог стола "Како до трајних рјешења за избјеглице, расељена лица и повратнике у БиХ".

Братић је истакао да су потребна огромна средства како би се проблеми ријешили, али и да је свјестан чињенице да су буџетска средства ограничена и да нису довољна, како би сви захтјеви били ријешени.

Он је додао да у БиХ и даље постоји око 60.000 поднесених захтјева за обнову имовине, те да томе треба додати и девастирану путну, водоводну и електро инфраструктуру, чија санација такође захтијева значајна средства и да је врло често услов повратка.

Братић је изразио наду да ће у наредном периоду буџетска средства за ову популацију становништва бити значајно повећана.

Округли сто "Како до трајних рјешења за избјеглице, расељена лица и повратнике у БиХ" биће одржан 19. маја у просторијама Народне скупштине Републике Српске, а циљ је сагледавање садашњег стања у овој области са приједлогом мјера за коначно рјешавање питања. 

Извор: Срна