latinica  ћирилица
15/05/2017 |  13:25 ⇒ 17:01 | Аутор: РТРС

Сутра исплата фебруарске плате запосленима у КП "Рад" И. Сарајево

Директор Комуналног предузећа /КП/ "Рад" Источно Сарајево Страхиња Трифковић рекао је да ће радницима, који су данас одржали једночасовни штрајк упозорења, сутра бити исплаћене фебруарске плате.
И.Сарајево: КП "Рад" - штрајк упозорења - Фото: СРНА
И.Сарајево: КП "Рад" - штрајк упозорењаФото: СРНА

Трифковић је рекао да је Управа размотрила све захтјеве Синдикалне организације предузећа, са којом има добру сарадњу и у потпуности разумије све запослене, и на све могуће начине покушава да изађе из овог проблема.

"Један од захтјева радника је већ испуњен и фебруарске плате биће исплаћене сутра, а у току ове седмице одржаћемо састанак са Синдикатом и Скупштином акционара гдје ћемо предочити мјере за излазак из кризе", нагласио је он.

Трифковић је истакао да за тренутну ситуацију у предузећу није одговорна ни Управа ни Синдикат нити Скупштина акционара, односно општина Источно Ново Сарајево, већ је главни кривац оснивање Комуналног предузећа "Комил" у општини Источна Илиџа гдје је КП "Рад" изгубило више од 50.000 КМ примања на мјесечном нивоу, што је око 50 одсто прихода овог предузећа.

Он је подсјетио да у преговорима са општином Источна Илиџа приликом оснивања КП "Комил" нису хтјели да прихвате ниједног радника из КП "Рад", иако у њему ради 30 радника са општине Источна Илиџа.

Трифковић је додао да Управа предузећа планира да на све могуће начине обезбиједи што веће приходе како би успјели да сачувају што већи број радника.

"Један од планова је покретање 'Паук службе' која ће почети са радом у овом мјесецу, као и довођење електричне енергије и постављање видео надзора на депонију Крупачке стијене гдје планирају да остваре значајне приходе", казао је он.

Трифковић је рекао да је један од разлога зашто нису исплаћене плате и то што је Пореска управа два мјесеца блокирала фирму због дуга од 140.000 КМ, истичући да завршно са 2016. годином више немају дуга за доприносе.

Радници Комуналног предузећа"Рад" Источно Сарајево одржали су данас једночасовни штрајк упозорења, захтијевајући да им се исплате заостале плате, топли оброк и регрес за 2014, 2015. и 2016. годину.

ЋОСИЋ: ОПШТИНА ЋЕ СУТРА ИЗМИРИТИ СВЕ ОБАВЕЗЕ

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је Срни да ће општина сутра уплатити Комуналном предузећу "Рад" из Источног Сарајева 13.000 КМ, чиме ће измирити све своје обавезе по основу послова одржавања јавних површина.

Ћосић је рекао да је општина дуговала предузећу "Рад" 38.000 КМ, од којих је 25.000 КМ уплаћено 12. маја, а остатак ће бити исплаћен сутра.

Он каже да ће Скупштина акционара, односно општина Источно Ново Сарајево, покушати да направи договор са Управом предузећа у вези са предузимањем потребних мјера како би се смањили негативни ефекти настали оснивањем Комуналног предузећа "Комил" Источна Илиџа, чиме је предузеће "Рад" изгубило око 600.000 КМ примања на годишњем нивоу.

Ћосић истиче да предузеће "Рад" мора да анализа цијене услуга и уради ревизију уговора са правним лицима, те план систематизације радних мјеста која подразумијева смањење броја радника за најмање 10.

Он наглашава да је све ово задатака Управе, а не Скупштине акционара.

Извор: Срна