latinica  ћирилица
15/05/2017 |  10:44 ⇒ 12:44 | Аутор: РТРС

Од Дејтона до данас број становника Вишеграда преполовљен (ВИДЕО)

Првачића неће бити и у Вишеграду ако се настави тренд смањења броја становника. Након потписивања Дејтонског мировног споразума у Вишеграду је живјело око 20 хиљада људи. Највећи одлив житеља забиљежен је од 1999. до 2004. године , када су становници напуштали ово мјесто у потрази за послом и бољим животом. Због тога је данас број становника Вишеграда преполовљен.
Вишеград - Фото: РТРС
ВишеградФото: РТРС

Из године у годину све је мање и основаца.

- До сада је уписано 45 ученика у централну школу. Један ученик у подручно одјељење у Међеђи и 10 ученика у подручном одјељењу Копачи.То ја за 20 ученика мање у односу на прошлу годину, што представља губитак једног комплетног одјељења а подручним одјељењима Прелово, Добрун и Подкозара није уписан ниједан ученик ове школске године, каже Момир Радојчић, директор Основне школе "Вук Караџић" Вишеград

Морталитет је у Вишеграду изнад стопе наталитета - упозоравају из Центра за социјални рад.

Све је мање и новорођене дјеце.

- Узећемо за примјер 2012. годину гдје је пријављно 73 дјеце, а у 2016. години 64, а за прва четири мјесеца ове године пријављено је 16 дјеце, појашњава Дејан Савић, в.д. директора Центра за социјални рад Вишеград.

Овог проблема свјесни су у локалној управи. Први кораци су учињени, а једна од мјера су средства која се издвајају за подстицај наталитета.

- Планирамо да градимо станове за младе брачне парове не би ли их тиме подстакли да остају у општини, да овде стварају породице. Запошљавање је један од највећих проблема, али радимо и на томе, истиче начелник општине Вишеград, Младен Ђуревић.

Уколико се хитно не заустави одлазак младих и ако буде настављен пад наталитета, ова општина за 15-ак година могла би имати више старих становника од радно способних