latinica  ћирилица
15/05/2017 |  09:10 | Аутор: РТРС

Пјонгјанг: Нова ракета може да носи велику нуклеарну главу

Сјеверна Кореја је потврдила да је у недјељу тестирала нову врсту балистичке ракете, која може да понесе велику нуклеарну бојеву главу.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

У недељу је лансирана стратешка балистичка ракета "хвасонг-12" средњег до дугог домета објавила је Сјевернокорејска новинска агенција КЦНА.

Како се наводи, сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун је "лично надгледао лансирање ракете новог типа", пренио је АФП. Ким Џонг Ун је "обећао" нове нуклеарне и ракетне пробе и упозорио да би сјевернокорејско оружје могло да погоди и америчко копно и пацифичку обалу, преноси АП.

Ово је нови тип средње-далекодометне балистичке ракете која може да понесе велику нуклеарну бојеву главу, саопштила је Сјеверна Кореја.

Јужнокорејска војска је навела да је ова ракета, која је у почетку спомињана као "неидентификовани пројектил", испаљена са локације сјеверозападно од престонице Сјеверне Кореје и да је летјела око 700 километара.

Јонхап наводи да је ово била "прва провокација од када је нови предсједник Јужне Кореје Мун Је-ин преузео власт прошле сриједе".

Сјеверна Кореја је саопштила да је ракета достигла висину од 2.111,5 километара. Ројтерс преноси да је циљ тестирања био утврђивање могућности да ракете понесе "велику и тешку нуклеарну бојеву главу".

КЦНА је навела да је ракета летјела 787 километара.

Савјет безбједности Уједињених нација требало би у уторак да разматра најновије лансирање ракете Сјеверне Кореје, саопштиле су дипломате.

АФП наводи да су на ванредни састанак позвале САД и Јапан. Очекује се да ће састанак бити одржан у поподневним сатима по локалном времену.

Амбасадорка САД при УН Ники Хејли изјавила је раније да је најновије лансирање ракете Сјеверне Кореје произашло из "стања параноје" њеног лидера након недавно одржаних избора у Јужној Кореји.

САД ће наставити да "притежу шрафове" према Сјеверној Кореји вршењем међународног притиска и евентуално новим санкцијама, изјавила је Хејли за Еј-Би-Си, пренио је Ројтерс.

Лансирање је било "близу куће" за Русију, рекла је Хејли и додала да то није начин да Ким Џонг Ун "заради" сусрет са америчким предсједником Доналдом Трампом.

Балистичка ракета коју је Сневерна Кореја испалила није представљала претњу по Русију, јер је слетјела око 500 километара од руске границе, саопштило је руско Министарство одбране, након што је Вашингтон оцијенио да би Москва требало да буде љута због најновије ракетне пробе Пјонгјанга.

Извор: Танјуг