latinica  ћирилица
05/05/2017 |  17:59 ⇒ 06/05/2017 | 00:04 | Аутор: РТРС

Ко и зашто злоупотребљава Спутњик да би нарушио углед РТРС-у? (ВИДЕО)

Вијест коју је БН телевизија објавила као ударну о томе да је руски Спутњик уступио права овој телевизији за пренос параде за Дан побједе из Москве је лажна, за СРНУ је потврдила Љубинка Милинчкић, главна уредница Спутњика у Србији.
Љубинка Милинчић - Фото: РТРС
Љубинка МилинчићФото: РТРС

Злоупотребљен је и лого Спутњика, а сам портал ове телевизије је неколико пута мијењао информацију. Иза цијеле приче крије се име Саше Савићевића, који је власник приватне фирме Спутњик консалтинг из Београда.

У допису који је Саша Савићевић послао телевизији БН а која је спремно дочекала, наводи се да је, како каже, због лошег третмана према руским медијима у Републици Српској право преноса уступљен БН-у.

Главни уредник руске агенције "Спутњик" у Србији Љубинка Милинчић изјавила је СРНИ да није тачно да је овај медиј уступио право БН телевизији. Испитаће откуд њихов лого на порталу Бн телевизије.

Саша Савићевић је власник агенције Спутњик, која има сједиште у Београду, бар према подацима доступним на сајту. На телефонске позиве ове агенције нико се није јављао, нити на адреси наведеној на сајту постоји ова агенција. На телефонске бројеве наведене у допису БН-у, Савићевић се поподне није јављао или је био недоступан.

Исти мејл са злоупотребљеним логом Спутњика, стигао је и на адресу руске амбасаде у Сарајеву.

- Данас је за све нас главна тема прослава Дана Велике Побједе 9. маја! Знамо да се у БиХ и Републици Срспкој већина сјећа  тог датума.  Парада Побједе на Црвеном тргу у Москви је важан догађај за нас, који традиционално чекају тв гледаоци овдје, рекао је потпарол Амбасаде Русије у БиХ Антон Соколов.

- Што се тиче ситуације око компаније "Спутник Консалтинг" из Бањалуке, предлажемо да се вратимо овом питању касније, додао је Соколов и нагласио да је сада важно да се обезбиједи емитовање Параде на локалној телевизији која има максимални број гледалаца, а то јесте РТРС.

Власт у Републици Српској већ годинама има изванредне односе са свим медијима из Русије и не води никакву дволичну политику како то, путем БН телевизије, покушава да пласира јавности Саша Савићевић, речено је Срни у кабинету предсједика Републике Српске. Наводе да је Спутњик консалтинг Савићевићево приватно предузеће, те да није ријеч о руској информативној агенцији "Спутњик".

"Дезинформисањем јавности и изношењем лажи на рачун кабинета предсједника Републике и нашег односа према руским медијима, Савићевић, из само њему знаних разлога, измишља конфликт гдје га никада није било нити ће га бити. Због свега тога уредно смо обавијестили Амбасаду Руске Федерације у БиХ која је, како су нас обавијестили, већ предузела све мјере да се раскринка позадина пласирања лажи, односно, покушаја стварања конфликта на релацији кабинет предсједника Српске - руски медији", поручено је из кабинета предсједника Српске.

Ко и зашто злоупотребљава лого Спутњика

Да је намјера злоупотребе Спутњика био обрачун са Милорадом Додиком, објавио је поподне и прави Спутњик на свом сајту.

Саша Савићевић је Бањалучанин, два пута осуђиван и два пута помилован од некадашњег предсједника Републике Српске Драгана Чавића. Параду за Дан побједе гледајте у уторак, 9.маја на РТРС-у од 9 часова.