latinica  ћирилица
28/04/2017 |  10:59 ⇒ 11:00 | Аутор: РТРС

Кривичним закоником биће испуњени стандарди ФАТФ

Обавезе које проистичу из препорука Радне групе за финансијске мјере против прања новца /ФАТФ/ и Комитета Савјета Европе за спречавање прања новца и финансирања тероризма /Манивал/ биће испуњене ступањем на снагу новог кривичног законика Републике Српске, што се може очекивати у првој половини године, речено је у Министарству правде Српске.
Влада РС - Фото: РТРС
Влада РСФото: РТРС

"Новине, које су предвиђене наведеним закоником, а односе се на препоруке ФАТФ и Манивала, у области су бољег регулисања кривичних дјела прања новца и финансирања тероризма", наводе у Министарству правде Републике Српске.

Подсјећају да је ФАТФ, на састанку у Паризу у фебруару, позитивно оцијенио законска рјешења која су садржана у Нацрту кривичног законика Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске у фебруару је усвојила Нацрт кривичног законика, са циљем хармонизације система спречавања прања новца и финансирања тероризма са стандардима и препорукама ФАТФ.

Влада Републике Српске требало би приједлог кривичног законика Републике Српске да утврди у мају и упутити га у скупштинску процедуру.

Народна скупштина усвојила је јуче по хитном поступку Закон о допуни Закона о друштвима за осигурање чији је циљ хармонизација система спречавања прања новца и финансирања тероризма са стандардима ФАТФ.

Извор: СРНА