latinica  ћирилица
27/04/2017 |  16:00 ⇒ 17:45 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан Козарске Дубице (ВИДЕО)

У Козарској Дубици обиљежен је Дан општине, у знак сјећања на ослобођење овог подручја од фашистичке окупације у Другом свјетском рату. Одржане су бројне манифестације, уз госте из Србије, Бугарске и Грчке.
Дан Козарске Дубице - Фото: РТРС
Дан Козарске ДубицеФото: РТРС

Сјећање на жртву коју су у Другом свјетском рату положили становници Козарске Дубице не блиједи ни након седам деценија. Тим поводом, на спомен- обиљежје Дубичанима страдалим на Платанама 1944. године, данас су положени вијенци.

- Ово је свакако дан да се присјетимо, са дужним поштовањем, свих оних који су дали живот за боље сутра наредних генерација, истакао је Милорад Буква, предсједник СУБНОР-а Козарска Дубица.

Душко Милуновић, помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите РС, истакао је да је дубичка општина друга по броју страдалих у Европи, одмах иза Сант Петерсбурга. Додао је да је проценат страдалих Срба са подручја општине Козарска Дубица много већи од 53% како је то било пласирано.

Прослави Дана општине Козарска Дубица присуствовали су и представници братских општина и градова из Србије, Бугарске и Грчке.

Игор Митровић, вијећник за финансије и имовину града Крагујевца , каже да су Крагујевац и Козарска Дубица градови страдалници и да је то оно што највише везује ова два града.

- Ово је још једна прилика да се подсјетимо страдалих, и да пошаљемо поруку, да све ово што се у прошлости дешавало српском народу не смије понављати, рекао је Раденко Рељић, начелник општине Козарска Дубица.

У дубичком Средњошколском центру отворене су изложбе фотографија “Доња Градина – од села до меморијала“ аутора Дејана Мотла, и “Моје Јадовно“ Душана Басташића.

- Јадовно је било претеча Јасеновца, оних 2.000 логораша које усташе злочинци нису стигли да убију крајем августа 1941. године, били су први јасеновачки логораши, подсјетио је предсједник Удружења "Јадовно", Душан Басташић.

У Козарској Дубици вечерас ће бити одржана свечана сједница Скупштине општине.