latinica  ћирилица
27/04/2017 |  13:43 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Вучић: Одлука о Харадинају скандалозна, оштар протест Француској

Влада Србије сматра да је одлука суда у Колмару да не изручи Рамуша Харадинаја срамна, скандалозна, противправна и апсолутно неправична, рекао је премијер Александар Вучић на конференцији за новинаре.
Александар Вучић на конференцији за новинаре (Фото: Танјуг/Сава Радовановић) -
Александар Вучић на конференцији за новинаре (Фото: Танјуг/Сава Радовановић)

Вучић је најавио је да ће амбасадор Србије из Париза бити позван на консултације и да ће бити упућена протестна нота Француској.

Он је додао да Влада Србије сматра да је одлука "срамна, скандалозна, неправична и да је прије свега политичка".

- Догодило се то да је француски Апелациони суд недвосмислено одлуку донио на основу тачке четири, гдје је одлучујућа ствар за ослобађање Харадинаја била тешке посљедице по Харадинаја да је он изручен - рекао је Вучић.

Србија ће Француској упутити протестну ноту због одлуке суда у тој земљи да не изручи Рамуша Харадинаја и позвати свог амбасадора из Француске на консултације у Београд, најавио је премијер.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да води суверену и независну земљу, те да ће упутити најоштрију протестну ноту Француској, јер се ради о највишим моралним и правним принципима и о томе да ли неко поштује суверену земљу или штити злочинце.

Рекао је и да је ступио у контакт са амбасадорима више земаља, те да ће се у 16.30 сати чути са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом.

Најавио је и да ће у наредним данима упутити писмо и свим чланицама УН у којем ће навести правна образложења, али и одговоре на политичке одлуке.

- У њему ћемо показати колико је Србија уложила у очување мира и стабилности, како су неки покушали да мали народ унизе и уруше достојанство и покажу да над њима може да се чине злочини и да прође некажњено - рекао је Вучић.

- Мени је најважније да можемо сваког да погледамо у лице, ми се дичимо тиме да се против таквих људи који силују жене боримо - рекао је Вучић и истакао да Србија од својих одлука и рада својих тужилачких органа неће одустати.

Премијер је навео четири тачке образложења одлуке суда у Колмару, поменувши као посебно спорне трећу и четврту.

Под тачком један суд је констатовао да су услови за разматрање основног захтјева за екстрадицију од 6. јануара 2017. испуњени, што, каже, значи да је Србија доставила документацију у складу са захтјевом.

У тачки два образложења одбацује се поднесак од 1. марта 2017. достављен од државе подносиоца, иако су како је примијетио, на томе они инсистирали да би могло да се утврди да ли постоје нове чињенице, а не само оне које су већ узете у разматрање приликом пресуђивања Хашког ад хок трибунала.

У тачки четири суд, истакао је Вучић, саопштава да је утврдио да би изручење могло да има изузетно тешке посљедице по Харадинаја. Вучић је рекао да би то образложење било смијешно да није тужно и жалосно.

- Нисмо га звали на чоколаде и бомбоне него да одговара за злочине. Шта ово значи, на шта личи? - упитао је премијер.

Вучић је рекао да одлуку француског суда "нико нормалан не може да разумије".

- Влада сматра да је одлука срамна, скандалозна, противправна и апсолутно неправична, а више од свега политичка - рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Каже и да је правни тим почео са анализом и да има неколико питања за тачку два, а на која вјероватно неће добити одговоре. 

Премијер је рекао да је обавеза Србије због жртава, силованих жена, убијених људи, људи бачених у ријеку да настави своју борбу.

Извор: РТС/ Агенције