latinica  ћирилица
27/04/2017 |  12:07 ⇒ 17:42 | Аутор: РТРС

Радојичић: Бањалука добија "соларно дрво" (ВИДЕО)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и директор компаније "Телемакс" Аријана Максимчук потписали су данас уговор о даривању "соларног дрвета" ове компаније граду Бањалуци, чиме је званично почела реализација пројекта изградње и донирања првог енергетски ефикасног рјешења овакве врсте.
Бањалука: Радојичић - Максимчук - Фото: СРНА
Бањалука: Радојичић - МаксимчукФото: СРНА

Радојичић је рекао да је ово добар примјер још једне друштвено одговорне компаније, која се прикључује акцијама које Град спроводи и уклапа се у неколико градских планова.

"Један од њих јесте екологија, уредан и зелен град. Други сегмент су друштвено одоговорне компаније које нас помажу у разнима акцијама и управо је важно да се створи свијест да је ово заједнички град и да његовом развоју могу сви да допринесу", додао је Радојичић.

Он је навео да је планирано да се "соларно дрво" постави у центру града, саопштено је из Градске управе.

"Приједлогом ребаланса буџета требало би да обезбиједимо додатна средства за наставак радова на шеталишној зони од Господске улице до Народног позоришта Републике Српске и онда бисмо ту имали нове садржаје, укључујући и ово `соларно дрво`", нагласио је Радојичић.

Директор "Телемакса" Аријана Максимчук истакла је опредијељеност ове компаније у погледу креирања иновативних и еколошки ефикасних рјешења.

"Соларно дрво трансформише соларну енергију у електричну, што ће грађанима и туристима омогућити пуњење батерија мобилних телефона и осталих паметних уређаја у центру града. Поред ове практичне примјене, жеља нам је да подигнемо свијест грађана о обновљивим изворима енергије као потенцијала који се не користе довољно", рекла је Максимчук.

Из ове компаније, која је специјализована за пројектовање, инжењеринг и уградњу телекомуникационе, енергетске и сигурносне опреме, истичу да су овакви пројекти и пружање подршке неминовни уколико се Бањалука жели уврстити на мапу енергетски освијештених градова.

Потписивање овог уговора уприличено је поводом Дана града и Дана планете Земље.

"Соларно дрво" представља металну конструкцију која изгледом подсјећа на стабло са гранама на чијим врховима се налазе соларни панели који ће, користећи сунчеву енергију, производити енергију која ће се даље користити за пуњење батерија мобилних телефона, таблета, преносивих рачунара и мултимедијалних уређаја соларном енергијом.

Извор: Срна