latinica  ћирилица
27/04/2017 |  07:58 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

Парламент Српске усвојио више нацрта закона (ВИДЕО)

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић окончао је први дио 18. редовне скупштинске сједнице и наставак заказао за 10. мај.
Сједница Народне скупштине Републике Српске (Фото: НСРС) -
Сједница Народне скупштине Републике Српске (Фото: НСРС)

13.30... Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас у Бањалуци по хитном поступку Закон о допуни Закона о друштвима за осигурање чији је циљ испуњење обавеза из Акционог плана БиХ за отклањање недостатака у борби против прања новца. Циљ наведеног законског рјешења јесте и хармонизација система спречавања прања новца и финансирања тероризма са стандардима и преопорукама Радне групе за финансијске мјере против прања новца - ФАТФ.

Посланици су увојили Закон о заступању у осигурању и посредовању у осигурању и реосигурању којим се уређују послови и дјелатност заступања у осигурању, односно посредовања у осигурању и реосигурању.

У дану за гласање усвојени су Закон о превозу у друмском саобраћају Републике Српске, чији је циљ побољшање услова за јавни превоз лица и Закон о општој безбједности производа у Српској.

Усвојени су Закон о туризму, Закон о угоститељству и Нацрт закона о ветеринарству у Републици Српској.

Народна скупштина Српске усвојила је Стратегију научног и технолошког развоја Републике Српске 2017-2021. године - "Знање за развој" чији је циљ јачање научне и технолошке основе, те научноистраживачке заједнице и економског развоја Српске.

Посланици су усвојили и Стратегију унапређења друштвеног положаја лица са инвалидитетом у Републици Српској 2017-2026. година, Нацрт стратегије развоја трговине до 2022. године, те Нацрт стратегије развоја културе Републике Српске од 2017. до 2022. године.

13.20... Народна скупштина усвојила је данас Закон о измјенама и допунама закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама којим ће бити омогућена изградња јединственог, ефикасног, рационалног и функционалног система заштите, као и успостављање стручног и инспекцијског надзора у овој области.
Циљ овог законског рјешења је заштита људи, материјалних и других добара од елементарне непогоде и несрећа, а његово усвајање је потребно због усклађивања одредаба Закона о републичкој управи, као и усклађивања са Законом о полицији и унутрашњим пословима.

Посланици су усвојили Закон о измјенама и допунама Закона о заштити ваздуха ради успостављања система прикупљања података о квалитету ваздуха у Републици Српској и израде инвентара који ће послужити за извјештавање надлежних тијела у складу са преузетим међународним обавезама.

У дану за гласање усвојен је и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о Економско-социјалном савјету којим се прописују услови за утврђивање репрезентативности синдиката и послодаваца на нивоу Републике Српске.

Овај нацрт закона биће упућен у јавну расправу.

12.15... Циљ Нацрта стратегије развоја културе Републике Српске од 2017. до 2022. године је стварање услова за несметан рад и развој умјетности и умјетника, те активно учешће у развоју публике, као неодвојивог, интегралног дијела социокултурног ланца. Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић истакао је да су стратешки циљеви Нацрта стратегије засновани на јасној процјени актуелног стања у области културе и умјетности, односно културног насљеђа, савременог стваралаштва и умјетничке продукције.

"Зацртани циљеви су успостављање система транспарентне културне политике, висок степен умјетничке продукције и професионализација, културна писменост-медијска, позоришна, филмска, у заједници, активна публика, интернационализација, присуство на међународној сцени, те децентрализација", рекао је Малешевић, образлажући наведени документ у Народној скупштини Републике Српске.

Посланици владајуће већине и опозиције у Народној скупштини Републике Српске сматрају да је неопходно уложити више средстава у развој културе до којих је могуће доћи и из европских фондова.

Народни посланици ће разматрати и извјештај о раду Министарства унутрашњих послова Републике Српске у 2016. години.

Биће разматран и извјештај о извршавању послова и задатака у вези са реализацијом пописних активности и објављивањем резултата пописа.

Посланици су размотрили Нацрт стратегије развоја локалне самоуправе у Републици Српској за период 2017- 2021. године.

Принципи на којима би требало да се заснива систем локалне самоуправе су демократичност, ефикасност, самосталност, јавност, финансијска одрживост и системски приступ у планирању и управљању локалним развојем.