latinica  ћирилица
25/04/2017 |  21:05 | Аутор: РТРС

Турска војска гађала Курде у Сирији

Турска војска је у ирачком региону Синџар и у сјеверној Сирији убила 70 екстремиста, јачавши операције против група придружених Курдистанској радничкој партији.

Ту организацију Анкара, САД и ЕУ сврставају у терористичке групе, јавља Ројтерс.

Ирачка влада осудила је турске ваздушне нападе на сјеверу Ирака у којем су убијени припадници снага аутономног курдистанског региона, истакавши да Багдад такве некоординисане прекограничне нападе сматра "кршењем међународног права и ирачког суверенитета, с негативном утицајем на напоре Ирака и међународне заједнице у рату против тероризма", преноси АФП.

Француска агенција наводи да је мета турских удара била ПКК и њени локални огранци, али да је најмање шест припадника ирачких курдских снага безбједности такође убијено, очигледно случајно.

Раније, британска агенција је пренијела да је у ударима турских војних авиона против курдских екстремиста у тим областима убијено најмање 20 њих.

Ваздушни удари у Сирији изведени су против Јединица за заштиту народа, курдске милиције која је кључна чланица Сиријских демократских снага, које уживају подршку САД и приближавају се упоришту Исламске државе у Раки.

У саопштењу Јединице за заштиту народа се наводи да је погођено сједиште те милиције у близини границе Сирије са Турском, гдје се налазио медија центар, локална радио станица, објекти за комунације и војне институције, при чему је 20 бораца убијено, а 18 рањено.

Илхам Ахмед, високи курдски политичар који копредсједава политичком крилу СДФ, рекао је да те снаге траже од САД да им пруже ваздушну заштиту од Турске.

Турска војска је раније данас саопштила да су два региона која је гађала постала "терористичка средишта", а циљ напада је био да се ПКК спречи да шаље оружје и експлозив за нападе унутар Турске.

Турски удари показују са каквим се изазовима суочава коалиција на челу са САД у покушају да порази Исламску државу у Сирији, а ризикују и да повећају тензије између Вашингтона и Анкаре поводом курдских бораца који су кључни у потискивању џихадиста, закључује Ројтерс.

Извор: Танјуг