latinica  ћирилица
25/04/2017 |  15:35 ⇒ 17:51 | Аутор: РТРС

Вукови код Вишеграда заклали стадо оваца (ВИДЕО)

Мјештани села Лозница у околини Вишеграда су у великом проблему. Већ неколико дана страхују да ће им вукови који силазе са околних планинских висова Таре, у потрази за храном, поново ући у торове.
Вукови заклали овце - Фото: РТРС
Вукови заклали овцеФото: РТРС

Ово није први пут да вукови на подручју вишеградске општине на граници са Србијом праве велику штету сточарима - а то најбоље зна породица Ђурић која је у једној ноћи остала без цијелог стада оваца.  Причињена штета за њих је велика. Вукови су заклали у току ноћи стадо од девет оваца.

"Незапослени сам борац прве категорије и немам запослење. Вратио сам се 1992.године, радио сам у Словенији. Ово ми је једини приход, јер живим сам", каже Желимир Ђурић.

Представници локалне власти процијенили су штету на око 1.500 марака. Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић истиче да ће општина учинити све што је у њеној моћи да помогне и надокнади материјалну штету.

У вишеградском ловачком удружењу истичу да су због Закона о ловству који штити вукове као угрожену врсту, немоћни да заштите мјештане од штеточина.

"Што се тиче неке хајке,засад не можемо направити ништа.Видјећемо ако се понови неки случај у наредном периоду да замолимо ресорно министарство и Ловачки савез да организују хајку. Мада не би било пожељно да се та хајка прави зато што су сада срне бремените, дивље свиње су се опрасиле, и већ је то помјерање животних услова за осталу дивљач", каже Владан Никитовић, предсједник Ловачког удружења Вишеград.

Због појаве вукова, ловци позивају сточаре на додатни опрез, да максимално заштите овце и говеда. Поручују да се некада за одстријељеног вука добијала награда од 200 марака, а сада ловци за одстријељену штеточину плаћају 750 марака.