latinica  ћирилица
25/04/2017 |  10:16 | Аутор: РТРС

Пентагон: Руски бомбардери поново код Аљаске

Ловачки авиони САД и Канаде пресрели су прошле недјеље руске бомбардере близу Аљаске, саопштиле су сјеверноамеричке војне власти.

Руски бомбардери Ту-95 били су у међународном ваздушном простору у три наврата: 17, 18 и 20. априла, кажу из Пентагона, а војна команда одговорна за безбједност ваздухопловства у Сједињеним Америчким Државама и Канади каже да су два пута били у близини Алеутских острва, а једном и у близини копна Аљаске и Канаде.

У два наврата НОРАД је послао ловачке авионе да их "безбједно и професионално" пресретну.

Пресретања бомбардера ловачким авионима јесте често у међународном ваздушном простору, те и руски авиони понекад прате америчке извиђачке авионе око Балтичког мора, у близини Русије.

Међутим, један представник Пентагона рекао је да таквих операција код Аљаске није било неколико мјесеци, можда зато што су велики бомбардери Ту-95 били приземљени због проблема са одржавањем.

"То је први пут за око двије и по године да видимо да Русија шаље бомбардере дугог долета до Аљаске", рекао је капетан Џеф Дејвис.

Представница НОРАД-а Лори О'Донлеј додала је да је неколико поморских патрола руских авиона Ил-38 идентификовано у истој области међународног ваздушног простора 19. априла.

Извор: Агенције