latinica  ћирилица
24/04/2017 |  11:59 ⇒ 13:10 | Аутор: РТРС

Пуковник САД: Цркве биле мете екстремиста током Васкрса

Командант Мултинационалне бригаде Исток у саставу Кфор Корвин Ласк изјавио да је током Васкршњих празника пријетила опасност на вјерским светковинама од стране исламских екстремиста.
Литургија у Грачаница - Фото: Бета
Литургија у ГрачаницаФото: Бета

Амерички пуковник Корвин Ласк изјавио је да је током прошлонедјељних празника пријетила опасност на вјерским догађајима поводом Васкрса који су у истом дану обиљежили и православци и католици.

- Општа пријетња је била од стране исламских екстремиста, а мете су им биле православне и католичке цркве током Васкршњих празника - изјавио је Ласк у емисији "Слободно српски".

Упркос томе, амерички пуковник је казао да људи на Косову немају пуно разлога да брину за своју безбједност, јер је Косово, како је рекао, у поређењу са другим земљама свијета веома безбједно.

- Мислим да је Косово доста безбједно захваљујући великом раду и труду, не само Кфора него и институција Косова...Такође бих и сам бринуо о својој безб,едности, али не бих био исувише забринут. У поређењу са другим земљама свијкета, Косово је ипак веома безбједно - рекао је Ласк.

Према његовим ријечима, Кфор има изузетно добру сарадњу са Војском Србије.

- Сарадња је заснована на Резолуцији 1244, као и Војно-техничком споразуму и још неким додатним споразумима који омогућавају сарадњу између Кфора и Војске Србије. Сарађивао сам са Војском Србије од када сам дошао овдје у новембру и показали су се као изузетни партнери када је у питању одржавање сигурности дуж административне линије. Врло су професионални и велико ми је задовољство сарађивати са њима - рекао је амерички официр.

Ласк сматра да одлуку о трансформацији Косовских безбједносних снага у војску Косова треба да донесу грађани и институције Косова, те да то питање није на КФОР-у или НАТО.

Каже да транформација КБС у војску Косова не би утицала на мисију КФОР-а. По њему, питање да ли ће КФОР остати на Косову или се вратити кући зависи од тога да ли је Косово безбједно или није, а не од формирања Оружаних снага Косова.

За Ласка не би било ништа чудно да на Косову постоје двије војне формације, КФОР и Оружане снаге Косова, са двије одвојене команде.

Извор: Танјуг