latinica  ћирилица
24/04/2017 |  09:01 ⇒ 19:44 | Аутор: РТРС

Саслушана четири свједока одбране у поступку против Салиховића

Дисциплински поступак против суспендованог главног тужиоца БиХ Горана Салиховића данас је окончан саслушањем четири од шест најављених свједока одбране.
Горан Салиховић - Фото: РТРС
Горан СалиховићФото: РТРС

Саслушани су Никола Шпирић као бивши предсједавајући Савјета министара БиХ, те тужиоци Мирза Хукељић, Божо Михајловић и Елдина Бијук.

Новинар Мате Ђаковић оправдао је свој недолазак ранијим обавезама, а тужилац Дубравко Чампара није приступио због болести.

Главни дисциплински тужилац Алена Курспахић рекла је новинарима да ће наредна рочишта бити одржана 26. и по потреби, 29. маја када ће бити саслушано седам свједока који су до сада нису одазвали испитивању.

То су тужиоци Чампара, Милорад Барашин, Маја Илић Ступар и Ћазим Хасанспахић, те новинар Ђаковић, директор Дирекције за координацију полицијских тијела Мирсад Вилић, директор ОБА Осман Мехмедбашић, те стручни савјетник у Тужилаштву БиХ Мирза Јамаковић.

Данашњи дисциплниски поступак протекао је без присуства јавности.

"Ми смо везани законским одредбама тајности. Да није таква ситуација Канцеларији дисциплинског тужиоца било би у интересу да јавност присуствује рочиштима и чује исказе свједока", рекла је Курспахићева.

Пред дисциплинском комисијом свједок одбране Никола Шпирић рекао је да је његова комуникација са Салиховићем била "професионална, људска и увијек у интересу БиХ".

"Нелогично би било да на мјесту на којем сам био нисам имао комуникацију са свим битним људима у БиХ, међу којим су тадашњи и садашњи главни тужилац, као и сви други који су били на важним мјестима", рекао је Шпирић, који је био предсједавајући Савјета министара БиХ.

Након саслушања, Шпирић је новинарима рекао да никада није био предмет истраге, односно да је увијек био у својству свједока.

У паузи дисциплинског поступка, Салиховић је рекао новинарима да се показало да није постојао сукоб интереса, да није био непримјерен контакт између њега и Шпирића, те да је Шпирић у то вријеме, а и данас био у својству свједока.

"Овдје је ријеч о чисто политичком стампеду на покушају да неко добије изборе у то вријеме и то је на мене лично био страшан притисак да се неки људи за које немамо ни минималне доказе процесуирају", рекао је Салиховић.

У наставку дисциплинског поступка, данас ће бити саслушани и тужиоци Божо Михајловић и Елдина Бијук, док је новинар Мато Ђаковић оправдао свој изостанак.

Канцеларија дисциплинског тужиоца терети Салиховића да је пропустио да тражи своје изузеће у предметима када је постојао сукоб интереса, да се упустио у непримјерене контакте са судијом или странкама у поступку, да је омогућио вршење дужности тужиоца лицима која за то нису законом овлашћена, те да се мијешао у поступање судије или тужиоца.

Међу Салиховићевим прекршајима је намјерно давање лажне или недовољне информације у вези са пријавама за радно мјесто, дисциплинским стварима, унапређењем и напредовањем у служби или било којим другим областима која су у надлежности ВСТС-а, те да је својим понашањем довео у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет Тужилаштва БиХ.

Салиховић подноси пријаву против Мектића

Салиховић је прије уласка у Суд БиХ новинарима најавио тужбу против министра безбједности Драгана Мектића.

"Утврђено је да нисам водио ја истрагу у предмету "Злато", а ни за ратне злочине, а Мектић је поднио кривичну пријаву против мене, тако да ћу ја сада поднијети ротив њега. Он је са својим лажима помогао да дискредитује мене, а у томе му је помогао Осман Мехмедагић Осмица (директор ОБА-е) Они су изрекли лажи", рекао је Салиховић.

Извор: СРНА, Аваз