latinica  ћирилица
22/04/2017 |  08:35 ⇒ 18:31 | Аутор: РТРС

Предизборна тишина у Француској

У Француској је на снази предизборна тишина уочи првог круга предсjедничких избора на којима ће се у недјељу надметати 11 кандидата.
Париз - Фото: архив
ПаризФото: архив

Изборна тишина која је почела у петак у поноћ, трајаће до недјеље у 20.00 сати, када се затварају биралишта.

Скоро 47 милиона Француза позвано је на изборе чији је исход неизвјестан због тесне разлике међу фаворитима у првом кругу: центристе Емануела Макрона, екстремне десничарке Марин Ле Пен, десничара Франсоа Фијона и радикалног левичара Жан-Лика Меланшона.

Укупно 66.646 бирачких мјеста биће отворено у недјељу у 8.00 а затворено у 20.00. Избори на прекоокеанским француским територијама одржавају се у суботу.

До сада ниједан кандидат на предсједничким изборима у Француској није изабран у првом, већ у другом кругу који ће овог пута бити 7. маја.

Према Уставу, неко може бити предсједник Француске у само два мандата, што је до сада пошло за руком само двојици: социјалисти Франсоа Митерану (1981-1995) када је један мандат трајао седам година, и десничару Жаку Шираку који је имао један седмогодишњи и један петогодишњи мандат.

Инаугурација новог предсједника требало би да буде прије 14. маја, када званично истиче мандат садашњем, социјалистичког предсједнику Франсоа Оланду, који се није кандидовао за други мандат.

Изборе ће обезбијеђивати 50.000 полицајаца и жандарма као и 7.000 војника.

Избори се први пут одржавају у Француској док је на снази ванредно стање. Уведено је послије терористичких напада 2015., док је ове недјеље допло до напада у Паризу у којем су погинули полицајац и нападач, а рањене три особе.

Извор: Бета/АФП