latinica  ћирилица
21/04/2017 |  18:10 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Вигемарк позвао политичке актере да "не залупе врата" реформама

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк позвао је данас све политичке актере у БиХ да "не залупе врата" пријеко потребним инвестицијама и реформама.
Ларс-Гунар Вигемарк - Фото: СРНА
Ларс-Гунар ВигемаркФото: СРНА

"Јучерашње гласање отежава унапређење инфраструктуре, привлачење страних инвестиција и стварање нових и бољих радних мјеста у БиХ", навео је Вигемарк у писаној изјави поводом одлуке Представничког дома парламента БиХ да у скраћену процедуру упути законске приједлоге чије усвајање представља услов за наставак кредитног аранжмана са Међународним монетарним фондом.

Вигемарк је истакао да, у вријеме економске несигурности у БиХ и у региону, ову прилику вриједну милијарду евра не треба тако лако одбацити.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ јуче није прихватио захтјев Савјета министара БиХ за разматрање по хитном поступку четири законска приједлога чије усвајање представља услов за наставак кредитног аранжмана са ММФ-ом и упутио их у скраћену парламентарну процедуру.

Савјет министара БиХ утврдио је сет закона о акцизама и банкарству на ванредној телефонској сједници 6. априла, након чега су они по хитној процедури усвојени 7. априла у Дому народа.

Ријеч је о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ, Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода, Приједлогу закона о измјени Закона о систему индиректног опорезивања у БиХ, те Приједлогу закона о осигурању депозита у банкама БиХ.

Измјенама Закона о акцизама у БиХ, акцизе за гориво повећавају се за 15 фенинга по литру, док се измјенама и допунама Закона о систему индиректног опорезивања и Закона о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода прописује да се приходи од повећаних акциза издвајају на намјенски подрачун за изградњу путева и ауто-путева.

Извор: Срна