latinica  ћирилица
18/04/2017 |  16:43 ⇒ 18:28 | Аутор: РТРС

Радојичић: Двије понуде за Топлану

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је данас да је завршен период предвиђен за подношење понуда за стратешког партнера за изградњу нове топлане на дрвну сјечку, те да су на лице мјеста предате двије понуде, али да постоји могућност да их путем поште стигне још.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

- Једна од понуда још није ни отворена, те претпостављамо да је ријеч о комплетној понуди, док друга представља допис групације из Словеније и Србије, која нас обавјештава да је заинтересована, али да не може предати комплетну документацију - рекао је Радојичић.

Према његовим ријечима, ове седмице, по завршетку рока за доставу путем поште, требало би отворити све понуде које су стигле, те ући у преговоре са потенцијалним партнерима, уколико су понуде комплетне.

- То би значило преговоре о оснивању новог привредног друштва и градњи новог постројења на био масу - појаснио је Радојичић.

Он је навео да је о овом питању у претходном периоду разговарао са представницима бројних компанија, те да су многи изразили интересовање, али да је већина њих заинтересована за продају опреме.

-  Много мање је заинтересованих да се упусти у инвестицију, јер овдје се ради о заједничкој инвестицији у којој би Град и партнер уложили средства у градњу новог објекта и били сувласници новог привредног друштва, те би дијелили и добре и лоше стране тога у наредном периоду - навео је градоначелник.

Он вјерује да се то може завршити до почетка сљедеће сезоне гријања, уколико буде бар једна комплетна понуда компаније са којом би се даље наставили разговори и уколико би се у наредних мјесец дана обавили преговори и покушаји постизања коначног споразума.

- Након 1. јуна могли би постојати услови за градњу, јер је локација већ одређена. Са Владом Српске и Шумама Српске разговарали смо о обезбјеђењу енергента, а требало би и да Град обезбиједи 10 до 15 милиона КМ, у зависности од процентуалног учешћа понуђача - рекао је Радојичић.

Истиче да ће прелазак рада Топлане на био-масу бити вишеструко исплатив, јер је ријеч о домаћем ресурсу.

- До сада су на десетине милиона КМ потрошене на увоз, јер је мазут купован ван земље. Осим тога, према свим студијама ради се о еколошки бољем гориву, јер ће бити мање загађења - рекао је градоначелник.

Извор: СРНА