latinica  ћирилица
17/04/2017 |  18:27 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Кинески и руски бродови прате армаду САД

Кина и Русија послале су шпијунске војне бродове да прате америчку групу носача авиона која се запутила ка сјевернокорејским водама, наводе јапански медији, у тренутку када расту тензије због нуклеарних амбиција Пјонгјанга.
Руска и кинеска морнарице - Фото: Screenshot
Руска и кинеска морнарицеФото: Screenshot

Трамп је у тај регион послао групу бродова америчке морнарице на челу с носачем авиона „Карл Винсон”, што се сматра сигналом Пјонгјангу, а ту групу је описао као „армаду”, додавши да су послате и подморнице које су „далеко моћније од носача авиона”, наводи британски „Телеграф”.

Лист „Јомјури Шимбун” тврди, позивајући се на „више извора у јапанској влади”, да су Кина и Русија „послале обавјештајне бродове својих морнарица како би кренули у потеру за америчким носачем авиона Ју-Ес-Ес Карл Винсон”.

Кинески и руски бродови „јачају активности упозоравања и надзора у водама и ваздушном простору у тој области”, наводи највећи јапански дневник, према писању сестринске публикације на енглеском „Џепен њуз”.

Пекинг је затражио помоћ Русије у циљу спријечавања кризе због Сјеверне Кореје прошле недјеље, док у Кини расте забринутост да је амерички предсједник Доналд Трамп на путу да са Сјеверном Корејом уђе у сукоб због програма наоружања Пјонгјанга, наводи „Телеграф”.

Истовремено, појавили су се наводи да су туристичке компаније у Кини обуставиле вођење туристичких група у Сјеверну Кореју, која је раније била популарно одредиште кинеских туриста. Медији су прошле недјеље објавили и наводе да је кинеска национална авиокомпанија „Ер Чајна” обуставила летове из Пекинга до Пјонгјанга јер се број путника драстично смањио.

Извор: Танјуг