latinica  ћирилица
16/04/2017 |  16:57 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Вјерници широм свијета уједињени у прослави (ВИДЕО)

Православни и католички вјерници широм свијета данас обиљежавају Васкрсење Исуса Христа. Патријарх московски и цијеле Русије Кирил, предводио је поноћну литургију у Храму Христа спаситеља у Мосви, а са балкона базилике Светог Петра у Риму, папа Фрањо говорио је о рату у Сирији. Празник у Египту протиче у страху од нових напада.
Москва: Васкршња литургија - Фото: РТРС
Москва: Васкршња литургијаФото: РТРС

У највећем православном храму на свијету- Храму Христа спаситеља у Мосви, патријарх московски и цијеле Русије Кирил, предводио је поноћну литургију. Присутнима на богослужењу је поручио да Господ дотакне сваког ко се на овај дан његовог васкрсења сретне са вјером.

- Волио бих да свако од вас ове ноћи осјећа посебну радост у сусрету са васкрслим Христом - рекао је патријарх Кирил.

Хришћански вјерници окупили су се у цркви Светог гроба у Јерусалиму, а служење је одржано и у цркви Христовог Рођења, у Витлејему. Коптски патријарх Теодосије Други предводио је ускршњу службу у катедрали Св. Марка у Александрији, гдје су египатски хришћани на улазу прошли кроз строге безбједносне провјере због недавних напада на двије коптске цркве, у којима је погинуло више од 45 људи.

Поглавар Римокатоличке цркве служио је традиционалну ускршњу мису у Ватикану, уз присуство више десетина хиљада вјерника. У традиционалном обраћању "Urbi et Orbi" с балкона базилике Светог Петра, папа је позвао на окончање "ужаса и смрти" у Сирији.

- У овим временима на посебан начин нека Бог подржи напоре оних који активно раде како би донијели олакшање и утјеху становништву у Сирији. Нека Господ подари мир цијелом Блиском истоку - рекао је папа Фрањо.

На ноћној свечаности у Базилици Светог Петра папа је осудио свакодневно "разапињање људског достојанства" миграната, сиромашних и маргинализованих, кроз неправду и корупцију.