latinica  ћирилица
25/03/2017 |  17:13 | Аутор: РТРС

СДС: Овлаштене институције нису ратификовале аранжман са ММФ-ом

Српска демократска странка саопштила је данас да ниједан аранжман са ММФ-ом никада није ратификован од Парламентарне скупштине БиХ и Предсједништва БиХ, као што никада нико, од Уставом и законом овлаштених институција, укључујући и Савјет министара, није дао сагласност да се о таквим аранжманима уопште преговара.
СДС - Фото: РТРС
СДСФото: РТРС

Ова странка у саопштењу позива министра финансија Републике Српске Зорана Тегелтију да објави на којој је сједници Савјета министара БиХ разматрано писмо намјере Међународном монетарном фонду, када се Савјет министара изјаснио о њему и када је одобрио аранжман са ММФ-ом.

"Такву сједницу Савјета министара неће наћи јер се аранжмани са ММФ-ом праве мимо институција, неуставно и незаконито, на начин да шест људи из три патрије - СНСД-а, СДА и ХДЗ-а сједну, потпишу писмо намјере ММФ-у и задуже грађане", тврде из СДС-а.

Из ове странке поручили су Тегелтији да је "чак и бивши члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић својевремено потезао питање законитости и уставности аранжмана са ММФ-ом".

СДС је упозорио Тегелтију да су овакви аранжмани супротни Закону о задуживању, дугу и гаранцијама БиХ и Закону о поступку закључивања и извршавања међународних уговора БиХ, што је својевремено тврдило и Предсједништво БиХ чији је члан био функционер СНСД-а Небојша Радмановић.

"На крају, још једном позивамо Тегелтију да објави записник са сједнице Савјета министара БиХ на којој је тобоже одобрен аранжман са ММФ-ом", саопштено је из СДС-а.

Извор: СРНА