latinica  ћирилица
24/03/2017 |  14:03 ⇒ 15:44 | Аутор: РТРС

Ц.Гора- Министар одбране забранио одавање почасти жртвама НАТО агресије

Нова српска демократија /Нова/, чланица ДФ, саопштила је да није дозвољено одавање поште жртвама НАТО агресије у касарнама у Маслинама у Подгорици и "Миодраг Шарановић" у Даниловграду, у којима се налазе спомен-обиљежја подигнута жртвама у част.
Црногорска војска забранила одавање почасти жртвама НАТО бомбардовања (Фото: nezavisne.com) -
Црногорска војска забранила одавање почасти жртвама НАТО бомбардовања (Фото: nezavisne.com)

"Срамном одлуком министра одбране Предрага Бошковића и његових налогодаваца, делегације Нове, удружења ратника и других парламентарних странака, биле су онемогућене да, као и годинама раније, одају пошту жртвама НАТО агресије", наводи се у саопштењу.

у саопштењу се додаје да агресори данас отворено признају да су тада, кажњавајући невини народ, радили оно што су вијековима прије покушавали - да изнова цртају и прецртавају државне границе на овим просторима.

Из Нове истичу, да су капије касарне остале затворене за делегацију Удружења ратника од 1990. до 1999. године, политичке странке, удружења грађана и појединаца који гаје поштовање према жртвама.

У саопштењу се наводи да је Војска Црне Горе данас, након низа славних битака којима се уписала на најсвјетлије странице историје, погнула главу и изгубила образ.

"Срамна забрана срамног министра условила је то да су делегације вијенце приложиле на капији Министарства и Генералштаба Војске, као опомену да им је залудан сваки покушај да се одрекну жртава агресије, амнестирају агресоре и прахом заборава покрију своју нечувену издају", истакли су из Нове.

Војска спријечила одавање поште војнику Саши Стојићу

Припадници Војске Црне Горе спријечили су делегацију црногорске партије Демос да у касарни "Милован Шарановић" у Даниловграду положи цвијеће на споменик војнику Саши Стојићу, првој жртви НАТО агресије у Црној Гори, потврдио је члан Извршног одбора Демос Владислав Дајковић.

Он је оцијенио да је ово још један примјер неприродне и ненормалне политике коју води црногорска власт.

- Нисмо дошли да рушимо државу, већ да на скроман и симболичан начин одамо почаст првој жртви НАТО бомбардовања, војнику који је ни крив ни дужан страдао у агресорском нападу НАТО алијансе - каже Дајковић.

Иако су се данас мирно окупили пред капијом касарне у Даниловграду, каже Дајковић, припадници Војске Црне Горе су пријетили да ће звати појачање уколико се не склоне.

Он је подсјетио да грађани и активисти Демоса годинама сваког 24. марта полажу цвијеће на мјесту страдања војника Саше Стојића из Београда, те да су и данашњи долазак у касарну прије два дана дописом најавили Министарству одбране Црне Горе.

- Ево до чега је дошла Црна Гора. Наши војници нам не дају да се поклонимо њиховом колеги који је страдао невин. Ми смо само жељели да пошаљемо поруку да своје жртве не заборављамо. Јавност треба да буде упозната са овом срамном одлуком Војске Црне Горе која долази из Министарства одбране, а самим тим и из Владе - каже Дајковић.

Окупљени активисти партије Демоса су вијенце и цвијеће, умјесто на споменик страдалом војнику, оставили на капији касарне у Даниловграду, а затим су се упутили ка згради Министарства одбране у Подгорици, гдје ће, такође, симболично оставити букет цвијећа, у знак протеста што им није дозвољено да одају почаст жртвама НАТО агресије на СР Југославију.

Извор: СРНА