latinica  ћирилица
24/03/2017 |  10:37 | Аутор: РТРС

СБ одобрила БиХ 74,5 милиона евра за унапређење јавних финансија

Одбор директора Свјетске банке одобрио је зајам Међународне банке за обнову и развој од 74,5 милиона евра БиХ који је намијењен Операцији за развојну политику јавних финансија, саопштено је из Свјетске банке.
Свјетска банка    (Фото:newzimbadve.com) -
Свјетска банка (Фото:newzimbadve.com)

Овај програм обезбиједиће буџетску подшку за подстицање доношења политика власти у БиХ, којима би биле унапријеђене јавне финансије и смањени фискални притисци у средњорочном периоду.

БиХ има један од највећих јавних сектора у свијету у односу на обим своје економије, при чему расходи власти чине скоро 44 процента бруто домаћег производа у 2016. години, а јавна предузећа још више повећавају заступљеност јавног сектора у економији.

Свјетска банка оцјењује да постоји доста простора за прилагођавање величине и повећање ефективности јавног сектора у БиХ.

Операција за развојну политику јавних финансија пружа подршку за мјере на смањењу јавне потрошње за чак 2,3 процента БДП-а у средњорочном периоду и поставља темеље за даље структуралне реформе у правцу ефективнијег јавног сектора.

Реформске мјере у оквиру овог програма смањују ригидности тржишта рада и набавке лијекова, те утиру пут за покривање неизмирених обавеза и дубље структуралне реформе на управљању јавним финансијама, финансирању здравственог сектора и реструктурисању предузећа у државном власништву, наводи се у саопштењу.

Свјетска банка истиче да овај програм има упориште у Реформској агенди која представља свеобухватан програм структуралне трансформације и подржавају је власти у БиХ и сви развојни партнери, укључујући Европску комисију, Међународни монетарни фонд и Групацију Свјетске банке.

- Одобрени програм препознаје напоре власти у БиХ на постизању одрживе јавне потрошње у средњорочном периоду. Рјешавање питања гломазног и неефикасног јавног сектора је један од најзначајнијих аспеката Реформске агенде, која је дизајнирана да трансформише економију у складу с критеријумима ЕУ и да убрза раст и отварање радних мјеста - истакла је директор Свјетске банке за западни Балкан Елен Голдштајн.

Програм има упориште у реформама предвиђеним у оквиру дијела Реформске агенде које се односе на јавне финансије, што има за циљ осигурање фискалне одрживости у амбијенту опоравка економског раста.

То је и централни дио Оквира партнерства Групације Свјетске банке са БиХ, одобреног у децембру 2015. године. Оквир предвиђа око 750 милиона долара нових зајмова од Свјетске банке у периоду 2016-2020. година, у зависности од обима и тока реформи.

Портфолио активних пројеката Свјетске банке у БиХ укључује 11 операција укупне вриједности 497 милиона долара.

Области за које се пружа подршка обухватају транспорт, запошљавање, енергетску ефикасност, локалну инфраструктуру, животну средину, шумарство, управљање водама.

Извор: СРНА