latinica  ћирилица
24/03/2017 |  09:28 ⇒ 15:32 | Аутор: РТРС

Суд БиХ потврдио оптужницу у случају "Бобар банка"

Суд БиХ потврдио је оптужницу против свих особа које су оптужене у предмету Бобар банка, потврђено је у Тужилаштву БиХ.
Зграда "Бобар" банке у Бијељини - Фото: РТРС
Зграда "Бобар" банке у БијељиниФото: РТРС

Оптужница обухвата 16 лица које се терете за финансијски криминал и злоупотребе, које су грађанима, предузећима и правним субјектима нанијеле штету од око 122,5 милиона КМ.

Оптужница је потврђена против Дарка Јеремића, Петра Цацановића, Ане Миросављевић, Драгана Радумила, Соње Куртума, Саше Томића, Славице Ињац, Батрића Ђуришића, Здравка Дубова, Игора Продановића, Снежане Вујинић, Драгице Томић, Горана Игњатовића, Паје Панића, Драге Ђукановића и Јефе Бошковић.

Оптужени се терете да су, као група повезаних особа, остварили надзор над цјелокупним пословањем Бобар банке а. д. Бијељина те омогућавали давање вишемилионских кредита без адекватних средстава осигурања који су незаконито додјељивани повезаним правним особама Бобар групације, а чија наплата реално није била могућа нити је поврат кредита адекватно осигуран.

На тај начин су довели до финансијског слома банке и пропасти депозита које су у банци имале фирме, органи управе, као и грађани који су због пропасти банке остали без уложених средстава која су достизала и вишемилионске износе по појединим повјериоцима.

С обзиром на то да су у банци била уложена средства здравствених завода, електропривреда, општина и других правних субјеката, као и грађана појединаца, пропашћу банке директно или посредно су оштећени многи грађани у оба бх. ентитета, као и у Брчко дистрикту БиХ.

Како је најављено, Тужилаштво БиХ ће наводе оптужбе доказивати позивањем близу 60 свједока и стручних вјештака, а уз оптужницу је приложено више од 2.500 доказних материјала. Истрага и оптужница у предмету Бобар банка је једна од најкомплекснијих истрага финансијског криминала које су рађене у Босни и Херцеговини и први предмет у којем висина штете прелази 100 милиона КМ.

Извор: Кликс