latinica  ћирилица
24/03/2017 |  09:18 | Аутор: РТРС

Лајчак: ЕУ одговорна за западни Балкан

Министар иностраних послова Словачке Мирослав Лајчак каже да је изјавом о двије земље на западном Балкану које су на ивици распада, а три у дубокој политичкој кризи, желио да скрене пажњу ЕУ на одговорност коју има према региону.
Мирослав Лајчак - Фото: РТРС
Мирослав ЛајчакФото: РТРС

"Које су то двије, а које три државе, не желим да објашњавам. То је, дакле, било моје упозорење и према ЕУ и према региону", рекао је Лајчак за "Дневни аваз".

Он наводи да западни Балкан чак двије године није био на дневном реду Савјета министара ЕУ, иако је ЕУ региону обећала европску перспективу.

Лајчак каже да људи у БиХ морају схватити да ЕУ никога не гура у своје чланство, већ да је то интерес и ствар сваке земље појединачно, те процес који мора да се води изнутра.

Он истиче да је међународна заједница превише дуго доносила одлуке у име БиХ и да је то вријеме прошло, додајући да процес европских интеграција не може да се одвија наметањима са стране.

Шеф словачке дипломатије подсјећа да критеријуми и услови за пријем у чланство у ЕУ неће бити спуштани.

Лајчак је нагласио значај борбе против корупције и неопходност професионалног и независног правосуђа, ослобођеног сваког политичког утицаја.

"Постоји осјећај да има утицаја политике у систему правосуђа у БиХ", рекао је Лајчак, али није желио да каже на које политичке структуре у БиХ мисли.

Извор: СРНА