latinica  ћирилица
24/03/2017 |  08:58 ⇒ 09:11 | Аутор: РТРС

Иницијатива градоначелника Тузле: Један министар један кантон

Предлажем да кантони остану као територија, али да им се одузме судска, законодавна и извршна надлежност и пренесе на Федерацију, општине и градове, објаснио је јуче Јасмин Имамовић, градоначелник Тузле и иницијатор приједлога за измјену Устава ФБиХ и укидање кантона у садашњем облику.
Тузла (Фото: Boabo/Wikipedia) -
Тузла (Фото: Boabo/Wikipedia)

По један министар би представљао сваки кантон у федералном парламенту. Сада у 10 кантона ФБиХ има 10 премијера, 142 министра, 142 секретара, 300 савјетника, 300 помоћника и стотине посланика.

"Општине би имале минимално три пута веће буџете. Ми тренутно из ПДВ-а примамо најмање у Европи - 8,5 одсто. У РС немају кантоне и примају 24,5 одсто", каже Имамовић. Буџет за кантоне је 2,1 милијарда, а за Федерацију 2,7 милијарди. У кантонима двије трећине средстава оду на буџетске кориснике. Међутим, Адмир Чавалић, економски аналитичар, сматра да уштеде не би биле толико значајне.

"Остане 10-15 одсто људи који су везани за администрацију кантона, што значи да ако претворимо у укупне издатке уштедјели бисмо 50 до 100 милиона марака, што је занемариво", каже Чавалић. Ово није прва иницијатива за измјену Устава ФБиХ, те је још 2013. године експертни тим за измјену Устава ФБиХ урадио нацрт нове верзије којој је претходило аналитичко истраживање. У Парламенту ФБиХ измјена није добила подршку.

Један од чланова експертног тима Златан Бегић, професор уставног права, каже да ће до измјена тешко доћи. У материјалима имам двадесетак модела усклађивања уставног поретка Федерације. Проблем је што је то тренутно политичка утопија. Ниједна политичка опција тренутно у БиХ озбиљно не разматра то питање. Требало би да кренемо тренутно од онога што можемо урадити, а не од онога што не можемо", мишљења је Бегић.

Имамовића су засад подржали начелници Градачца, Грачанице, Калесије и Живиница који долазе из странака које немају већину у федералном парламенту.

Извор: Независне