latinica  ћирилица
24/03/2017 |  07:49 ⇒ 14:02 | Аутор: РТРС

Наставак новог суђења Ивановићу 27. априла

Изношење уводних ријечи тужиоца у новом суђењу лидеру Грађанске иницијативе СДП-а Оливеру Ивановићу завршено је данашње рочиште у Основном суду у Косовској Митровици и биће настављено 27. априла извођењем свједока.
Оливер Ивановић - Фото: ТАНЈУГ
Оливер ИвановићФото: ТАНЈУГ

Ивановићев адвокат Небојша Влајић, уочи почетка новог суђења, рекао је да очекује да процес брже напредује и да пресуда буде праведна, односно ослобађајућа.

"Очекујем да се суђење што прије заврши и да се мучење Оливера Ивановића што прије оконча. Очекујем и једну правичну пресуду а то је да ова оптужница коначно пропадне", рекао је Влајић.

Према његовим ријечима, битно је да Апелациони суд није повјеровао у аргументе првостепене пресуде и да је наредио поновно суђење.

Он је у изјави за РТС подсјетио да је првостепена одлука укинута јер се не зна за шта је Ивановић осуђен.

"То стоји у другостепеној пресуди Апелационог суда гдје се каже да пресуда и образложење чине немогућим да се разумије за које радње је Оливер Ивановић проглашен кривим", објашњава Влајић.

Влајић наводи да право суђење почиње крајем априла.

"Тада очекујемо да чујемо свједоке које смо и до сада слушали и за које знамо да немају ништа битно да кажу", објашњава Влајић.

Он је додао да је тешко предвидјети колико ће процес трајати.

"Имамо неколико заказаних термина до јуна али највјероватније ће суђење трајати до јесени", каже адвокат Оливера Ивановића и додаје да је састав судског вијећа промијењен.

Он је навео да су промијењена двојица судија која су била у прошлом вијећу јер је, како каже, Португалцима престао мандат и сада је на њихово мјесто именовано двоје нових судија.

"Јавни тужилац је промијењен пред крај претходног суђења док је предсједник суда иста Роксана Комша", наводи Влајић, додавши да је адвокатски тим остао исти.

Оливер Ивановић изјавио је јуче за РТС рекао да у новом поступку жели да докаже да није крив и да очекује да спере љагу са свог имена.

"Оно што је сасвим сигирно јесте да ја са догађајем у вези са којим сам осумњичен немам ама баш никакве везе, нисам био ни близу, нисам имао било каква посредна и непосредна сазнања о случају до тренутка док нисам слушао свједоке који су били позвани од стране тужилаштва", рекао је Ивановић.

Ивановић је ухапшен 27. јануара 2014. године. Саслушано је више од осамдесет свједока у првостепеном судском процесу који је трајао више од годину дана.

Ивановић се налази у кућном притвору у свом стану у Косовској Митровици.

Извор: СРНА