latinica  ћирилица
24/03/2017 |  07:25 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

Додик: Под лажним изговорима НАТО уништио многе невине животе (ФОТО/ВИДЕО)

Осамнаест година је прошло од НАТО агресије на Савезну Републику Југославију.
Обиљежавање Дана сјећања на НАТО агресију - Фото: РТРС
Обиљежавање Дана сјећања на НАТО агресијуФото: РТРС

У Грделичкој клисури у Србији данас је обиљежен Дан сјећања на страдале у НАТО бомбардовању 1999. године. Централну церемонију у Грделичкој клисури предводио је премијер Србије Александар Вучић, а присуствао је и предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић.

Вучић и Додик су заједно са породицама страдалих у Грделичкој клисури 1999. године положили вијенце и цвијеће.

Прије полагања вијенаца, служено је опијело настрадалима током НАТО агресије, а почаст жртвама одата је и минутом ћутања.

Програм је почео симболично сиреном за узбуном, након чега је прошао путнички воз пругом која је бомбардована 12. априла 1999. године на самом улазу у Грделичку клисуру.

Обраћајући се присутнима, предсједник Републике Српске је рекао да је српски народ у прошлом вијеку у континуитету страдао до мјере билошког истребљења.

Додик је истакао да је НАТО за своје интервенције и у Србији и у БиХ налазио лажне изговоре, те да су у операцији "Милосрдни анђео" страдали многи невини људи. Истакао је да ништа не може боље да опише бесмисао бомбардовања од реченице "Заборави ако можеш".

- Шта су та дјеца, шта је мала Милица Ракић? Како је назвати? Како заборавити? Њима је требао разлог. За своје интервенције налазили су лажне изговоре. У њиховој операцији, коју су назвали "Милосрдни анђео", страдали су невини људи, уништени су животи, угашене љубави, угашени животи. То је деценија стрдања и понашање свијета према Србији - нагласио је Додик.

Предсједник Српске је подсјетио и на страдање 12 бањалучких беба.

- Нису нам дозволили да се из Србије допреми кисеоник за 12 беба у инкубаторима у бањалучким породилиштима. Неко далеко је одлучио да не може о те бебе су помрле. Оне су данас у нашим сјећањима, као и многа дјеца погинула у Србији у безочним нападима НАТО бомбардера - рекао је Додик.

Додик је рекао да је Република Српска загледана у Србију, да не постоје "босански" Срби, већ Срби из Републике Српске који припадају јединственом српском народу, његовој једиственој историји, али и будућности.

- Срби данас имају Србију и Републику Српску и морамо да радимо заједно. Република Српска воли Србију - рекао је Додик.

Предсједник Српске је поручио да су Срби увијек јасно рекли да их нико неће подијелити на Дрини, те додао да Република Српска не прихвата да буде дио НАТО мимо Србије.

- Шта буде Србија радила на томе, радиће и Српска. Ми нећемо НАТО границу на Дрини. Нећете нас, као на почетку прошлог вијека, мобилисати у БиХ и слати на Србију да ратујемо. Зато не можемо да прихватимо НАТО из низа искуства које имамо са Алијансом - рекао је Додик.

Бобан Костић, преживјели машиновоћа међународног воза 393, рекао је да је у вријеме бомбардовања свакодневни посао постао дужност према држави и путницима.

Бобан Костић, преживјели машиновођа

Српски премијер Александар Вучић поручио је да је мала земља Србија остала непокорена и да и данас кличе слободи.

- Србија је данас слободна, Србија слуша себе, Србија слуша свој народ и полако, али сигурно иде напријед и никада неће страдати као што је страдала некад - рекао је Вучић.

Вучић је рекао је у једној од најбруталнијих агресија у модерној историји Србију требало бацити на кољена, да се никада не опорави.

- Потрошили су тачно онолико пара колико је довољно да се прехрани 70 милиона људи. Скупа је била сахрана коју су за нас припремали, скупа за њих, скупа за нас - рекао је он.

Вучић је рекао да Србија никада неће тражити чланство у НАТО и да никада неће дозволити да се понови страдање српског народа.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је данас за Срну да је код Жељезничког моста у Грделичкој клисури, гдје је током НАТО бомбардовања са четири ракете гађан воз у покрету, показана сва нељудскост и бруталност НАТО-а према Србима, за коју не може бити оправдања.

Под изговором да је Београд кривац за неуспјех преговора у Рамбујеу и Паризу о будућем статусу Аутономне Покрајине Косова и Метохије, НАТО је започео агресију на некадашњу Савезну Републику Југославију. Током бомбардовања, убијено је најмање 2.500 људи, а више од 12.500 је рањено.

Погинуло је или нестало укупно 1.008 припадника војске и полиције, теже и лакше је рањено око 6.000 цивила, међу њима 2.700 дјеце, рањена су 5.173 војника и полицајца, а десетак особа и даље се води као нестало

Први пут у историји једна суверена држава бомбардована је без одобрења Савјета безбједности УН. Тужбу званичног Београда за прекомјерну употребу силе и геноцид против осам земаља чланица НАТО, Међународни суд правде у Хагу одбио је уз образложење да Суд није надлежан, јер тадашња Југославија, у тренутку подношења тужбе, није била чланица УН.

Молитвени помен за жртве страдале у НАТО бомбардовању служен је данас у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

Обиљежавање је организовало Српско сабрање Баштионик. Предсједник Баштионика, Предраг Адамовић и генерални конзул Србије у Републици Српској, Владимир Николић поручили су да се данашњи дан сјећања на страдале у НАТО агресији не смије заборавити.

Молитвени помен служен је и у Саборном храму Светог Преображења Господњег у Требињу. Старјешина храма Младен Жуловић рекао је да је од изузетног значаја да сјећање на страдале никада не изблиједи.

"Кроз овај молитвени чин они су и у Божијем памћењу. Џаба ако их ми памтимо, ако их Бог не запамти, а запамтио их је", истакао је Жуловић.

Обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО агресије
Фото: РТРС

Обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО агресије
Фото: РТРС

Обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО агресије
Фото: РТРС

Обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО агресије
Фото: РТРС

Обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО агресије
Фото: РТРС

Обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО агресије
Фото: РТРС

Обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО агресије
Фото: РТРС

Обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО агресије
Фото: РТРС

Обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО агресије
Фото: РТРС