latinica  ћирилица
22/03/2017 |  10:17 ⇒ 13:53 | Аутор: РТРС

Хапшења у БиХ и Хрватској због кријумчарења илегалних миграната

У БиХ претресено је шест локација и ухапшено шест особа осумњичених за кријумчарење илегалних миграната са подручја Турске и Сирије у земље западне Европе, саопштено је из Тужилаштва БиХ.
Хапшење - Фото: илустрација
ХапшењеФото: илустрација

Ова лица су ухапшења у оквиру међународне акције кодног назива "Босфор", која се успјешно реализује на подручју БиХ и Хрватске.

Међу осумњиченима у овој међународној групи која је дјеловала на подручју неколико земаља, налазе се и држављани БиХ, Хрватске, као и држављани Турске који су међу организаторима ових незаконитих активности.

Акција, у којој је учествовало више десетина припадника полиције, извршена је по налогу Тужилаштва БиХ, а у сарадњи са Граничном полицијом БиХ.

Поступајући тужилац Тужилаштва БиХ налази се у сједишту Граничне полиције, одакле се координише свим активностима на терену.

У акцији учествује више земаља, а усмјерена је на особе осумњичене да су организовано, плански и за велике новчане износе вршиле кријумчарење илегалних миграната са подручја Турске и Сирије преко БиХ и Хрватске, према земљама ЕУ.

Прикупљени су докази да су осумњичени организовали илегални транспорт више десетина илегалних миграната, оба пола и различитих старосних група, које су за велике новчане износе, кријумчарили преко Црне Горе, БиХ и Хрватске у земље западне Европе.

Током акције, институције из БиХ у сталном су контакту са колегама у Хрватској.

Акција "Босфор" одлучан је корак у борби против илегалних миграција са подручја Блиског истока, која је спроведена на међународном нивоу, по највишим стандардима.

Ухапшене особе у БиХ биће предате поступајућем тужиоцу, који ће након што их испита донијети одлуку о даљим активностима у складу са законом.