latinica  ћирилица
20/03/2017 |  16:45 ⇒ 18:50 | Аутор: РТРС

Руси нису уплетени у америчке изборе; Обама није прислушкивао Трампа

Директори ФБИ и НСА рекли су да нису нашли ниједан доказ да су руске обавјештајне службе мијењале резултат гласова у одређеним америчким државама.

Они свједоче данас пред Конгресом САД о потенцијалним везама америчког предсједника Доналда Трампа са Русијом и његовим тврдњама да га је прислушкивао бивши шеф државе Барак Обама.

Директори ФБИ и НСА, Џејмс Коми и Мајк Роџерс, говоре први пут јавно о та два питања, која су заокупила америчку јавност претходних недјеља, преноси АФП.

Роџерс и Коми су рекли да немају никакве доказе да су Руси хаковали систем и мијењали гласове у државама Охају, Мичигену, Пенсилванији, Сјеверној Каролини, Висконсину и Флориди. Додали су да истрага о везама између Трампових сарадника и Русије још увијек траје.

Коми је изјавио да испитивање "укључује истрагу природе било каквих веза између појединаца повезаних са Трамповом кампањом и руске владе и то да ли је постојала било каква координација између кампање и напора Русије".

- Пошто је у питању отворена истрага која је у току и под ознаком тајности, не могу да кажем више о томе шта радимо и чије понашање истражујемо - рекао је Коми.

Роџерс и Коми су најприје објаснили како спроводе темељну истрагу и истакли да неке детаље неће смјети да објаве.

Обама није прислушкивао Трампа

Директори америчких водећих безбједносних и обавјештајних агенција изјавили су данас да немају информације које би потврдиле тврдње предсједника Доналда Трампа да га је његов претходник Барак Обама прислушкивао прије избора.

- Уз поштовање предсједникових твитова о томе да га је претходна администрација наводно прислушкивала, ја немам информацију која би подржала те твитове - рекао је Џејмс Коми током свједочења у Конгресу САД.

Исто становиште, према његовим ријечима, има и министарство правде које надгледа ФБИ и друге агенције.

Коми је додао да ниједан појединац не може да наложи прислушкивање неког грађанина Америке, већ да дозволу за то дају судови послије ригорозног процеса одлучивања.

И Мајк Роџерс ји је одбацио сугестију Трампове администрације да је Национална безбједносна агенција затражила од британске обавјештајне службе да шпијунира предсједника САД.

Извор: Агенције