latinica  ћирилица
20/03/2017 |  13:38 ⇒ 13:41 | Аутор: РТРС

Трнинићева: Вода најугроженији природни ресурс

Директор бањалучког предузећа "Водовод" Бранка Трнинић изјавила је данас да постоји велика потреба за заштитом вода јер је то најугроженији природни ресурс.
Директор бањалучког "Водовода" Бранка Трнинић на конференцији за новинаре - Фото: СРНА
Директор бањалучког "Водовода" Бранка Трнинић на конференцији за новинареФото: СРНА

"Вода заузима три четвртине површине Земље, а више од 97 одсто су слане воде. Мање од три процента су слатководни ресурси, од чега су 2,15 одсто под вјечитим снијегом и ледом", рекла је Трнинићева на данашњој конференцији за новинаре најављујући манифестацију поводом 22. марта - Свјетског дана вода, која ће бити одржана на Тргу Крајине у Бањалуци са почетком у 12.00 чсова.

Манифестација ће бити одржана у организацији бањалучког "Водовода" у сарадњи са Удружењем грађана "Центар за животну средину".

Трнинићева је нагласила да вода, која служи за одржавање живота и развој, учествује са свега 0,62 одсто.

"Сам овај податак говори о неопходности чувања и заштите, те вођења посебне бриге о том ресурсу", нагласила је она.

Она је додала да су количине воде за употребу угрожене климатским промјенама, расипничким понашањем, порастом потрошње, сталним загађивањем усљед све јачег интензитета технолошког развоја.

"Око 663 милиона људи на свијету нема приступ хигијенско исправној води, а око 1,8 милијарди становника планете користи контаминирану воду. Најжалосније је да више од 480.000 људи годишње умире од болести изазваних загађењем воде", упозорила је Трнинићева.

Она је навела податак УН према којем ће у наредних 20 година просјечна количина воде, која ће бити доступа сваком становнику, бити смањена за трећину.

Шеф Одјелења за екологију у "Водоводу“ Маријана Бијелић говорила је о пројекту под називом "Сачувајмо наше ријеке, сачувајмо Врбас" који у себе укључује низ манифестација, а почиње обиљежавањем Свјетског дана вода на Тргу Крајине.

Циљ тог пројекта је подизање еколошке свијести међу ученицима основних школа бањалучке регије о највриједнијем природном ресурсу - води.

УН је 1993. године прогласио 22. март за Свјетски дан вода.

Извор: СРНА