latinica  ћирилица
28/02/2017 |  21:12 | Аутор: РТРС

Турска влада ће подржати изградњу ауто-пута Београд-Сарајево

Турска Влада ће подржати све развојне и инфраструктурне пројекте који су у интересу Србије и Турске, а на првом мјесту изградњу ауто-пута Београд-Сарајево, коју ће заједнички реализовати Србија, Турска и БиХ, речено је на састанку у Анкари потпредсједника српске Владе Расима Љајића и турског премијера Бинали Јилдирима.
Расим Љајић и турски премијер Бинали Јилдирим - Фото: СРНА
Расим Љајић и турски премијер Бинали ЈилдиримФото: СРНА

Јилдирим је рекао да Турска подржава реформе које спроводи Влада Србије, додајући да посебно мјесто у односима двије земље представља економска сарадња, чији обим би сваке године требало да расте и обухвата све више привредних области.

Љајић, који је и министар трговине, туризма и телекомуникација Србије, изразио је задовољство напретком у преговорима о проширењу обима робе и услуга које ће се наћи на режиму слободне трговине између Србије и Турске.

Он је додао да очекује да тај споразум буде потписан најкасније у јуну - саопштила је Влада Србије.

Љајић је затражио да влада у Анкари омогући квоту за бесцарински извоз меса из Србије у Турску, што би у доброј мјери допринијело да робна размјена двије земље у овој години премаши милијарду евра.

Љајић се сусрео и са турским министром економије Нихатом Зејбекчијем, као и са министром пољопривреде, прехране и сточарства Фаруком Челиком, којима је пренио да ће ове године започети реконструкција Калемегданске и Рамске тврђаве средствима Турске развојне агенције /Тика/.

Извор: Срна