latinica  ћирилица
28/02/2017 |  21:08 | Аутор: РТРС

Протести и напад на новинаре у Скопљу

Двојица новинара македонског портала "А1" повријеђена су вечерас у Скопљу током протеста присталица новоформиране Грађанске иницијативе за заједничку Македонију.
Протести у Скопљу (фото: Twitter @razvigor) -
Протести у Скопљу (фото: Twitter @razvigor)

Главни уредник портала Предраг Петровић изјавио је да су сниматеља Владимира Желческог и новинара Александра Тодевског учесници протеста претукли испред зграде Собрања, те да су им уништили камеру.

Напад се догодио након протеста, а повријеђени новинари превезени су у Ургентни центар.

Ово је био други скуп који је организовала Грађанска иницијатива за заједничку Македонију, коју чине неки од најзначајнијих заговорника владавине ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског.

У иницијативи за заједничку Македонију наводе да немају везе са ВМРО-ДПМНЕ, а на скупу нису били дозвољени страначки симболи.

Данашњем протестном маршу одазвао се велики број грађана који су кренули од зграде владе ка Собрању, а успут су прошли и поред сједишта ВМРО-ДПМНЕ.

Испред Собрања прочитан је проглас у којем се тражи да се очува јединствена држава и онемогуће промјене устава.

Грађани у организацији Грађанске иницијативе за заједничку Македонију окупили су се и у Кичеву, Штипу и Прилепу.

Организатори кажу да се протести одржавају с циљем очувања јединствене државе.

На јучерашњем протесту у Скопљу поручено је да ће се грађани окупљати сваког дана са намјером да онемогуће промену Устава. Ови протести пријете да Македонију уведу у нову политичку кризу.

Нови протести долазе након што је захтјев за добијање мандата за састав нове владе предсједнику Ђорђу Иванову предао предсједник опозиционе СДСМ Зоран Заев, који је уз подршку албанских партија ДУИ, Беса и Алијанса за Албанце обезбиједио 67 посланичких мандата, шест више од неопходног броја.

Ове три албанске партије претходно су условиле потписивање коалиционог споразума прихватањем такозване Тиранске платформе, коју су усвојили након ванредних парламентарних избора и констултација са албанским премијером Едијем Рамом и предсједником самопроглашеног Косова Хашимом Тачијем.

У платформи, између осталог, траже увођење албанског као службеног језика, рјешавање спора око имена Македонија, отварање дебате о застави, химни и грбу Македоније, као и равноправну заступљеност Албанаца у државним институцијама.

Заев данас није добио мандат од предсједника Македоније за формирање владе, али је наставио са састанцима са дипломатским кором.

ВМРО-ДПМНЕ позвао је СДСМ да одбаци платформу албанских партија како би добио њихову подршку у Собрању.

Давање мандата за састав нове владе Заеву, од Иванова су тражили европски комесар Јоханес Хан и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Представници међународне заједнице позвали су македонске институције да раде према Уставу и закону, те да очекују брзо формирање Владе која ће радити на реформама.

Извор: СРНА