latinica  ћирилица
28/02/2017 |  19:47 ⇒ 01/03/2017 | 07:49 | Аутор: РТРС

Српски представници, ипак, на сједници Савјета министара БиХ (ВИДЕО)

Иванићеве оштре поруке - поново нису наишле на подршку коалиционих партнера. Док Иванић говори о паралелизму у заједничким институцијама и силовању српских представника, министри СДС-а учествују у раду Савјета министара. Као да се ништа није десило, ни данас, ни јуче на сједници Народне скупштине, на којој се једини неусаглашени закључак односио на дјеловање у заједничким институцијама. Да ли је српско јединство, око ревизије, пало у Сарајеву?
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

И ако је било дилеме, њу је непосредно прије сједнице Савјета министара отклонио министар безбједности Драган Мектић. На сједницу је дошао иако му баш није јасан став о техничком мандату који је изрекао његов страначки шеф.

"Мора се дефинисати шта значи тачно рад у техничком мандату? А што идем на сједницу ако данас нећу гласати, не идем да се дружимо".

А да се радило потврдио је након сједнице и Мектићев страначки колега Мирко Шаровић, који чак и каже да не зна ко је помињао технички мандат Савјета министара. Истиче - ми учествујемо у раду Савјета министара, борећи се за интересе Републике Српске и овдје се интереси Српске најбоље чувају. Једину промјену, каже, види у атмосфери која је у БиХ посљедњих дана.

"Савез за промјене доноси одлуке не на основу било које коалиције или било ког савеза, него на основу властите процјене шта је то интерес нас који представљамо или долазимо из једног дијела БиХ, сасвим самостално не консултујући се са било ким".

Технички мандат, мањински Савјет министара, бриселска коалиција – различити, не баш дефинисани термини колали су данас зградом на Марин двору. Да стратегије у српском блоку у власти на бх нивоу нема, и више је него јасно. Док су министри учествовали на сједници, посланик из истог блока новинарима је понављао – парламентарне већине на бх нивоу нема.

"Ја сам рекао да нема парламентарне већине У парламентарној демократији то је јасно шта значи - Савјет министара нема иза себе парламентарну већину, функционише дотле док се не нађе нека парламентарна већина коју ће направити евентуално неко други. Ако се не направи, онда овај у овом саставу ће функционисати до избора", истакао је Момчило Новаковић, посланик НДП-а.

И данашње понашање показало је зашто је једини неусаглашени закључак посебне сједнице Народне скупштине био управо онај који се односио на дјеловање у заједничким институцијама.

"Видљиво је било да Савез за промјене жели да дође до јефтиних политичких поена користећи расправу у НСРС. Овдје је врло јасна порука - да оваквим поступањем и бјежећи од најпотребнијег закључка, Савез за промјене враћа дуг Бакиру Изетбеговићу", рекао је Сташа Кошарац, предсједавајући Клуба СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

Жаљење што закључци на посебној сједници нису усвојени једногласно и што све политичке партије из Српске нису показале више флексибилности и добре воље при усаглашавању, изразио је предсједник републичког парламента Недељко Чубриловић.

"Ово је посљедњи тренутак да се пошаље упозорење да се инструменти одлучивања у складу са уставом и Дејтонским споразумом врате у институције система ове земље"

Посебном сједницом Српска је јасно поручила да више неће толерисати било чије ванинституционално дјеловање, у овом случају Бакира Изетбеговића. Колико су сви искрени у тој намјери показало се одмах.