latinica  ћирилица
28/02/2017 |  18:03 ⇒ 18:04 | Аутор: РТРС

СЕ: Недостатак политичке воље у БиХ за изградњу инклузивног друштва

Комисија Савјета Европе за борбу против нетолеранције и расизма у извјештају о БиХ осуђује "трајни недостатак политичке воље за изградњу инклузивног друштва", те позива на јачање капацитета Институције омбудсмана.
Савјет Европе - Фото: СРНА
Савјет ЕвропеФото: СРНА

У трећем извјештају о БиХ Комисија поздравља чињеница да су политички представници до сада брзо осудили нападе на повратнике у случајевима када дође до таквих инцидената.

Као позитивно истакнуто је да је ревидирана стратегија за спровођење Анекса седам Дејтонског мировног споразума о правима повратника, фокусирајући се на подршку за становање, инфраструктуру и запошљавање.

С циљу смањења нивоа међуетничке дискриминације и злочина из мржње власти су за судије, тужиоце и полицајце обезбиједиле обуку о примјени Закона о забрани дискриминације и борби против злочина из мржње, наводе из Комисије Савјета Европе.

У извјештају се помињу мјере предузете за рјешавање проблема дискриминације на националној основи у области пензијског права, олакшавање приступа идентификационим документима за припаднике ромске заједнице, као и подршка упису дјеце Рома у школе.

Из Комисије наводе да је, упркос њеној препоруци из претходног извјештаја, "етничка сегрегација образовних система и даље на снази, а политичке елите три главне етничке групе не показују спремност да прихвате интегрисане школе".

"Окончање свих облика етничке сегрегације у школама је вјеројатно један од најважнијих задатака за БиХ. То је од апсолутно суштинског значаја с циљем изградње инклузивног друштва и начин да се будуће генерације поштеде проклетства етничке мржње и неслоге", изјавио је предсједавајући Комисије Савјета Европе за борбу против нетолеранције и расизма Кристијан Ахлунд.

Међуетничке тензије су, према извјештају Комисије, и даље на опасно високе у земљи, а политички дискурс, укључујући и медије, и даље карактерише честа употреба говора мржње, док реакција власти готово не постоји.

У извјештају се додаје да није забиљежен напредак према извршавању одлуке Европског суда за људска права у случају "Сејдић и Финци против БиХ" и да Устав БиХ и даље везује подобности за кандидовање на одређене високе политичке положаје уз етничку припадност.

Комисија закључује да је Институција омбудсмана недовољно ојачана кадровски, те да је примијењено само око половине препоруке те институције.

У извјештају се указује и на чињеницу да је ефикасност Институција омбудсмана потенцијално угрожена новим законом који је предложен, а који би могао утицати на његову финансијску независност.

Комисија Савјета Европе даје низ препорука међу којима се као најприоритетнији истичу позив да се окончају сви облици сегрегација у школама и ради на развоју и примјени заједничког језгра наставних планова и програма, те јачање капацита Институције омбудсмана уз обезбјеђивање потпуне финансијске независности те институције од власти.

Ова два питања требало би да буду приоритетно ријешена и биће предмет нагдледања Комисије Савјета Европе за борбу против нетолеранције и расизма у наредне двије године, наводи се у извјештају.

Комисија Савјета Европе за борбу против нетолеранције и расизма јесте тијело за заштиту људских права које се састоји од незавинсих експерата, који надгледају и сачињавају извјештаје о државама чланицама када је ријеч о проблему расизма, ксенофобије, нетолеранције и дискриминације по основу расе, етничке припрадности, држављанства, религије и језика.

Извор: СРНА