latinica  ћирилица
28/02/2017 |  16:56 ⇒ 17:47 | Аутор: РТРС

Приједор: У пластеницима све спремно за прољећну садњу сезонског цвијећа (ВИДЕО)

У приједорском предузећу "Комуналне услуге" значајан дио прихода зарађују од пластеничке производње цвијећа. У стакленицима је у току припрема за прољећну садњу и продају, а у овом предузећу сваке године су ангажовани на прољећном уређењу града.
Пластеници - Фото: РТРС
ПластенициФото: РТРС

Предузеће "Комуналне услуге" у два циклуса годишње произведе око 45.000 садница бројних врста цвијећа.

Због изузетно хладне зиме, праћене ниским температурама, током претходног периода, загријавање стакленика било је највећи проблем.

"Преко ноћи су била дежурства, 24 сата се загријавају стакленици, а такође велики проблем је и скуп репро материјал. Скупа су и квалитетна сјемена, као и супстрати за пикирање, за сјетву", каже Давор Рајлић, руководилац РЈ "Расадник и зеленило" у предузећу "Комунале услуге" Приједор.

Највећи дио садница пласира се на подручју Приједора, али и мјесних заједница. Ипак, један дио се и прода грађанима у кругу овог предузећа, по повољним цијенама. 

"Тренутно сад пикирамо, зимска производња цвијећа и пикирање је у току, пребацујемо га у чашице и припремамо за прољећну сјетву. У априлу креће уређење града. Од материјала највише имамо маћухица. Ту су и салвија, петунија, бегонија, агератум и друге врсте парковског цвијећа", каже Јелена Трнинић, радница предузећа "Комуналне услуге" Приједор.

"Један дио тог цвијећа се прода, продаја се врши у Доњој Пухарској, у кругу комуналних услуга. Цијене су као и на пијаци и нису дуго мијењане, износе пола марке по комаду", истиче Давор Рајлић, руководилац РЈ "Расадник и зеленило" у предузећу "Комунале услуге" Приједор.

Уређење паркова и зелених површина у граду почеће у априлу.