latinica  ћирилица
28/02/2017 |  16:27 ⇒ 16:36 | Аутор: РТРС

Шаровић: Савез за промјене самостално доноси одлуке

Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и високи функционер СДС-а Мирко Шаровић рекао је данас да Савез за промјене самостално доноси одлуке, а не на основу неке коалиције или савеза.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

"Савез за промјене не доноси одлуке на основу било које коалиције или било ког савеза, него на основу властите процјене шта је то интерес нас који представљамо или долазимо из једног дијела БиХ, сасвим самостално не консултујући се са било ким", рекао је Шаровић новинарима у Сарајеву након сједнице Савјета министара БиХ.

Он је изразио наду да одлуке Савеза за промјене задовољавају интерес највећег дијела грађана, односно интерес оних који су на изборима гласали за њихове представнике.

Шаровић је оцијенио да блокада и излазак из институција БиХ није интерес Републике Српске.

"Интерес је да се боримо за своја права и ставове овдје у овој згради и овом мјесту. Мислим да смо на правом путу. Ми учествујемо у раду Савјета министара БиХ, борећи се за интересе Републике Српске. Овдје се интереси Републике Српске најбоље чувају", тврди Шаровић.

Он каже представници Савеза за промјена сматрају да ће најбоље резултате и одговоре дати уколико дјелују у оквиру институција, правним средствима.

"Не сматрамо паметним и мудрим да спакујемо кофере и кренемо негдје изван институција које су наше, у којим радимо и користимо их. То је најбољи механизам", рекао је Шаровић.

Он не види алтернативу неком другом понашању.

"Ако неко има неку алтерантиву треба да каже која је, као и који су то циљеви. Ко мисли да је исправан неки други пут, односно блокада, треба да нам каже који је циљ блокаде", рекао је Шаровић.

На новинарско питање да ли Савјет министара БиХ ради у техничком мандату, како је то рекао предсједник СДС-а Вукота Говедарица, Шаровић каже да "не зна ко је помињао технички сазив Савјета министара БиХ".

"У законодавству не постоји технички мандат и нема никакве разлике између предсједника СДС-а и мене лично. Технички мандат у суштини не постоји, али је вјероватно тај термин изабран да би се осликало стање у заједничким институцијама", рекао је Шаровић.

Констатујући да су односи међу парламентарним странкама у БиХ веома сложени и под снажним дејством посљедњих догађаја, Шаровић је истакао да ће питање односа међу странкама вјероватно бити предмет расправе наредних дана, седмица и мјесеци, а да ће до тада институције БиХ радити.

"На сцени је бриселска коалиција, специфична коалиција, односно дјеловање у оквиру оног што је неопходно да буде учињено ових дана на европском путу БиХ", рекао је Шаровић.

Извор: СРНА