latinica  ћирилица
28/02/2017 |  16:11 ⇒ 17:39 | Аутор: РТРС

Србац: Реализација Стратегије развоја до 2020. године не одвија се планираном динамиком (ВИДЕО)

У општини Србац реализација Стратегије развоја до 2020. године не одвија се планираном динамиком. Да би се у наредне три године реализовало што више постављених циљева потребно је ревидирати постојећу, закључено је на састанку партнерске групе у поступку ревизије по методологији за интегрисано планирање локалног развоја.
Србац - Фото: РТРС
СрбацФото: РТРС

У локалној управи кажу да је много разлога због којих се Стратегија усвојена 2010. године не реализује планираном динамиком.

"Због поплава 2015. и 2016. године фактички је био смањен развој, а осим поплава и већ добро познато не функционисање скупштине добринијело је томе", каже Марко Михољчић, начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Србац.

Бројни су приједлози из партнерске групе за то како унаприједити развој и реализовати што више дефинисаних циљева.

"Није усклађено школство у односу са привредом и ако и има неких занатских дјелатности у образовању нема их практично", напомиње ово Војин Кусић, власник и директор приватне србачке фирме "Пластекс".

"Требало би повести рачуна о томе да се у што хитнијем времену обави чишћење одводних канала, а споменула сам и проблем питке воде јер још увјек постоје крајеви у које није доведен градски водовод", сматра Весна Савић, директорица ОШ "Вук Караџић" из Ситнеша код Српца.

Ревидирана стратегија развоја у наредне три године посебно ће се фокусирати на реализацију пројеката из привреде, друштвених дјелатности и екологије и туризма.

"Желимо да се повећамо број запослених људи и да се задрже постојећа радна мјеста, а што се тиче друштвеног живота радиће се на подизању нивоа комуналних услуга", закључио је Марко Михољчић, начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Србац.

Редефинисаном стратегијом у наредне три године планирано је повећање запослености и укупних прихода привредних субјеката за 5 и извоза за 3 одсто.