latinica  ћирилица
28/02/2017 |  15:34 ⇒ 15:35 | Аутор: РТРС

Одбијен други захтјев за суспензију тужиоца Олега Чавке

Дисциплинска комисија Високог судског и тужилачког савјета БиХ није прихватила захтјев за суспензију тужиоца Тужилаштва БиХ Олега Чавке због кривичне истраге која је отворена против њега.
Олег Чавка - Фото: dnevni avaz
Олег ЧавкаФото: dnevni avaz

Чавка је рекао да је Дисциплинска комисија ВСТС-а одбила захтјев Канцеларије дисциплинског тужиоца јер није било довољно доказа, као и због тога што је он доставио ослобађајуће доказе.

"Индикативно је то да Тужилаштво нема доказа. То указује да неки људи у Тужилаштву свјесно обмањују ВСТС дајући некомплетне информације и доказе ко зна са каквим намјерама, али очито је да ја некоме веома сметам. О свему томе наредних дана ћу се изјаснити много опширније", рекао је Чавка за Бирн.

Он је раније изјавио да није упознат да је отворена истрага против њега, негиравши да је учествовао у коруптивним дјелима у предмету "Џокер" у којем је више особа оптужено за недозвољени промет акцизним производима и кријумчарење.

Говорећи о раду у предмету "Џокер", он је рекао да је одбрана Зорана Поповића, једног од оптужених, прошле године понудила споразум о признању кривице.

"Ту сам понуду прихватио, сачинио сам споразум о признању кривице на годину дана затвора и споредне новчане казне од 50.000 КМ. Том приликом споразум је послат у кабинет и тадашњи шеф кабинета Хасан Плех споразум није одобрио, ма шта то значило да таква особа нешто одобрава. Ту своју одлуку овјерио је факсимилом главног тужиоца Горана Салиховића", навео је Чавка.

Он је додао да је поступак настављен и да није урађено ништа погрешно.

"На крају крајева, овдје је суд изрекао казну, а не тужилац", рекао је Чавка.

Против Чавке је раније отворена истрага због ношења кући телефона заплијењеног у једној од истрага које је водио. ВСТС није прихватио његову суспензију ни у том случају.

Извор: СРНА