latinica  ћирилица
28/02/2017 |  14:06 ⇒ 14:07 | Аутор: РТРС

Китаровићева осудила учестале инциденте подстакнуте мржњом

Предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић данас је у Пожеги осудила учестале инциденте подстакнуте мржњом и нетолеранцијом.
Колинда Грабар Китаровић - Фото: АП
Колинда Грабар КитаровићФото: АП

Китаровићева је додала да маргиналним покретима и изолованим случајевима не би требало давати превелику пажњу.

"Сви то осуђујемо и треба осуђивати. Али, подизањем тога на висок степен у медијима и ниво политичких странака ствара се утисак да је Хрватска пуно нетолерантнија него што јесте", оцијенила је Китаровићева.

Она је навела да такви инциденти и клима тјерају младе из Хрватске, а да фокус политичких странака треба бити на програму изласка из кризе и задржавању младих.

У организацији Аутохтоне хрватске странке права на главном загребачком тргу је у недјељу одржан неонацистички скуп лица у црном, након чега је полиција због ремећења јавног реда и мира привела предсједника те странке Дражена Келеминца.

Хрватска народна странка /ХНС/ послала је због тога кривичну пријаву са образложењем да постоји основана сумња да су противправним радњама остварена сва битна обиљежја кривичног дјела јавно подстицање на насиље и мржњу из Кривичног закона Хрватске.

"И даље нам није јасно зашто такав скуп није забрањен и зашто још на спомен-подручјима стоје плоче с усташким поздравом", саопштено је данас из ХНС-а, преносе хрватски медији.

Извор: Срна