latinica  ћирилица
28/02/2017 |  13:03 ⇒ 15:00 | Аутор: РТРС

Кошарац: Савез за промјене враћа дуг Изетбеговићу

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац изјавио је Срни да је на засједању Народне скупштине Републике Српске било видљиво да такозвани Савез за промјене жели да дође до јефтиних политичких поена и да, бјежањем од најпотребнијег закључка, враћа дуг лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

"То је било видљиво и у иступу предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића који је настојао да кроз своје обраћање посланицима каже шта су он и министар који долази из његове политичке странке урадили, али бјежећи од суштине онога што треба да радимо заједно с циљем очувања Дејтонског споразума, уставних надлежности и интереса Републике Српске кроз дјеловање заједничких институција БиХ", оцијенио је Кошарац.

Он је истакао да је Савез за промјене желио да остави дојам да тобоже ради у интересу Републике Српске и српског народа, а када је требало да покаже јасну политику онемогућавања Бошњацима да прегласавају Србе и да раде у супротности са Дејтоном и интересима Републике Српске, онда бјеже од квалификованог закључка који је био врло јасно усмјерен на очување интереса Републике Српске и дејтонског капацитета Републике Српске у заједничким институцијама.

"Омогућавање развоја таквих политичких тенденција Изетбеговића и бошњачких политичара показало је да такозвани Савез за промјене не смије да уђе до краја у борбу какву жели СНСД и институције Републике Српске", навео је Кошарац.

Кошарац сматра да таквим поступањем и бјежањем од најпотребнијег закључка, Савез за промјене враћа дуг Бакиру Изетбеговићу.

Он је напоменуо да Савез за промјене нису бирали грађани Републике Српске у иниституције БиХ и да је резултат општих избора показао да грађани Републике Српске дају подршку политици предсједника СНСД-а Милорада Додика.

"Њихов избор је показао нешто сасвим друго. Изетбеговић је изабрао такозвани Савез за промјене, Савез је његов избор и било је видљиво да сада враћају дуг лидеру СДА", тврди Кошарац.

Када је у питању Република Српска, каже Кошарац, њене институције су показале државничку и националну политику да на квалификован начин, користећи Устав, заштити Републику Српску од политичких насртаја из Сарајева.

"С друге стране, видјели смо одговор `хипотекарне политике` такозваног Савеза за промјене зато што постоје дугови према Бошњацима који су их изабрали за члана Предсједништва БиХ, с једне стране, и зато што су изабрани вољом Изетбеговића, а не грађана Републике Српске", нагласио је он.

Кошарац је истакао да је било смијешно гледати представнике Савеза за промјене како за мало привилегије, која се чини у обављању одређених позиција у институцијама БиХ, не желе да се баве политиком која је најнеопходија, а то је политика очувања уставног капацитета Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске јуче је одбацила и оштро осудила одлуку бошњачког руководства у БиХ да покрене ревизију пресуде пред Међународним судом правде у Хагу, донесену против воље других конститутивних народа у БиХ, а представнике Српске у институцијама БиХ позвала да искористе сва средства да онемогуће доношење одлука док не буду ријешена питања витална за Српску.

Посланици опозиције у парламенту Српске нису се сагласили са закључком којим је дефинисано да Народна скупштина позива представнике Републике Српске у заједничким институцијама БиХ да искористе сва правна и политичка средства с циљем онемогућавања доношења било каквих одлука на нивоу заједничких институција БиХ, све док се не ријеше витална питања Српске, као што су акта у вези са Судом и Тужилаштвом БиХ, рјешавање питања имовине и друга.

Извор: СРНА