latinica  ћирилица
28/02/2017 |  13:01 | Аутор: РТРС

Црнадак: Приоритет у поштивању људских права и основних слобода

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је у обраћању на засједању Савјета УН за људска права у Женеви да БиХ даје приоритетан значај поштивању људских права и основних слобода, саопштено је из министарства иностраних послова БиХ.
Игор Црнадак - Фото: СРНА
Игор ЦрнадакФото: СРНА

 Црнадак је у обраћњу истакао да се то постиже кроз јачање демократије, мултикултуралног дијелога, уважавање националних, културних и вјерских различитости, као и сузбијању свих облика дискриминације и нетолеранције према припадницима било којег дијела друштва.

Министар иностраних послова БиХ изразио је чврсто увјерење да је поштивање људских права битна одредница за нормализацију односа у пост-конфликтним друштвима и да враћа повјерење међу људима и доприноси развоју демократије, наведено је у саопштењу.

Он је нагласио значај превенције у заштити људских права и исказао увјерење да су брзе и одговарајуће реакције на ситуације које могу угрозити људска права, од кључне важности.

Према ријечима Црнатка, БиХ сарађује са тијелима УН која имају задатак промоције и заштите људских права, а посебно је активна у настојањима да се ојачају економска, социјална и културна права, без дискриминације било које врсте.

Он је информисао Савјет, да ће БиХ ове године представити Извјештај о провођењу Конвенције о правима лица са инвалидитетом, који је трећи периодични извјештај у оквиру Међународног пакта о грађанским и политичким правима, као и шести периодични извјештај у оквиру конвенције против тортуре.

На крају обраћања Црнадак је подсјетио на чињеницу да је БиХ чланица Економског и социјалног савјета УН, додавши да је привилегија и част на тај начин промовисати привредни и друштвени развој.

На засједању Савјета УН за људска права, које траје од 27. фебруара до 24. марта, говорили су предсједник Савјета Хоаким Александер Маза Мартели, генерални секретар УН Антонио Гутерес, предсједник Генералне скупштине УН Питер Томсон, високи комесар УН за људска права Зеид Раад ал Хусеин, те премијери и министри држава чланица.

На маргинама засједања, Црнадак ће се састати са министром иностраних послова Катара Солтаном бин Сад Ал-Мураихијем, аустралијским министром међународног развоја и Пацифика Кончитом Фиреванти Велс, те министрима иностраних послова Казахстана Каират Абдрахмановим и Палестине Риyад Ал Малкијем.

Они ће размијенити информације и мишљења о билатералним односима БиХ и сваке од земаља појединачно, те могућностима за њихово унапређење, прије свега у области инвестиција, трговине и економске сарадње уопште као и сарадњи на мултилатералном нивоу, односно у оквиру међународних организација.

Извор: СРНА