latinica  ћирилица
28/02/2017 |  12:25 ⇒ 12:51 | Аутор: РТРС

Котор Варош: Усвојене мјере за побољшање стања у комуналном предузећу "Бобас"

Одборници Скупштине општине Котор Варош су на данашњој тематској сједници о стању у Комуналном предузећу "Бобас" усвојили мјере са циљем унапређења пословања тог предузећа.
Котор Варош - Одборници Скупштине општине - Фото: СРНА
Котор Варош - Одборници Скупштине општинеФото: СРНА

Задужују се Одјељење за привреду, Одјељење за стамбено-комуналне послове, Одсјек за инспекцијске послове и комуналну полицију да у сарадњи са Комуналним предузећем "Бобас" приступе изради Одлуке о комуналном реду, Правилнику о условима и начину одвоза смећа у граду и мјесним заједницама, Одлуке о јавној канализацији и управљању сеоским водоводима.

Начелник општине ће формирати радну групу која ће утврдити путне правце којима ће се вршити услуга одвоза смећа у мјесним заједницама.

Комунално предузеће "Бобас" има могућност да са мјесним заједницама договори преузимање сеоских водовода, а, уколико се не постигне договор, општина ће обезбиједити чишћење и хлорисање сеоских базена.

Општина Котор Варош пружила је подршку комуналном предузећу за обављање допунских дјелатности за које је регистровано, као и за кориштење свих механизама наплате потраживања.

Такође, обавеза постављања ревизионог шахта је на корисницима канализационе мреже.

Надлежни органи општине Котор Варош морају подузети све имовинскоправне мјере ради рјешавања питања титулара права власништва над изузетим земљиштем за водозахватно подручје, те о предузетим мјерама извјештавати Скупштину једном годишње.

Садашњи вршилац дужности директора Комуналног предузећа "Бобас" Слободан Јурић рекао је да обавезе према добављачима, закључно са 31. децембром 2016. године, износе 728.635 КМ, што је главни разлог неликвидности овог предузећа.

"Суноврат предузећа је почео 2010. године, када је донесена одлука да се смеће одвози по мјесним заједницама и да се за одлагање смећа Јавном предузећу "Депот" плаћа 70.000 КМ, умјесто да се одлаже на локалној депонији", истакао је Јурић.

Он је нагласио да је било и запошљавања радника без основа и да је највећи проблем то што нико не сноси одговорност за тренутно стање.

Претходни директор Комуналног предузећа "Бобас" Горан Кушљић поручио је да су запошљавања била у складу са законом, те да су нови камион и багер набављени путем јавне набавке.

"Одлуком Скупштине општине остали смо ускраћени за 50.000 КМ на годишњем нивоу, што је додатно отежало наше пословање", додао је Кушљић.

Након конструктивне расправе, начелник општине Котор Варош Зденко Сакан предложио је мјере које су одборници једногласно усвојили, а све са циљем унапређења пословања и нормализације стања у Комуналном предузећу "Бобас".

Извор: СРНА