latinica  ћирилица
28/02/2017 |  11:55 | Аутор: РТРС

Вучић-Буфије: Србија на добром економском путу

Премијер Србије Александар Вучић и премијер њемачке савезне покрајине Хесен Фолкер Буфије оцијенили су данас да је Србија на добром економском путу, а да су за проширење њемачких инвестиција и економски напредак државе потребни политичка стабилности и бољи пословни амбијент.
Александар Вучић и Хесен Фолкер Буфије - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић и Хесен Фолкер БуфијеФото: ТАНЈУГ

Буфије је на конференцији за новинаре послије састанка са Вучићем, поздравио идеју премијера Србије о регионалној царинској унији и најавио спремност да се у оквиру европских народних странака да подршка остварењу ове идеје.

Премијер Хесена рекао је да су политичка стабилност, без које нико не жели да инвестира на дуже стазе, подстицајно пословно окружење и квалификована радна снага три предуслова без којих није могућ већи успјех.

Он је истакао да је трговинска сарадња Хесена и Србије већа од размјене те њемачке покрајине са свим земљама у окружењу Србије заједно, и изразио увјерење да ће људи у Србији примијетити бољитак ако се наставе реформски процеси у земљи.

Буфије је истакао да Хесен жели да постојећу јаку економску сарадњу са Србијом надогради сарадњом у области високог школства и стручног оспособљавања младих.

Премијер Хесена, који је и члан владајуће њемачке партије, Хришћанско демократске уније, рекао је да је са Вучићем разговарао о ситуацији у прошлости као и о односу са неким сусједима, те истакао да посебан изазов представља Косово, али и однос према БиХ.

"Сложили смо се да нема смисла прећуткивати ствари, него треба увијек покушати пронаћи заједничку будућност, иако то није увијек једноставно. Размијенили смо мишљење о овој теми", рекао је Буфије.

Буфије, чија је мајка поријеклом из околине Београда, захвалио је Влади Србије што је одлучила да призна баштину Подунавских Шваба, оцијенивши да је то велики корак.

Он је додао да је Србија кључна земаља за цијели регион и истакао да је важно да Европа остаје заједно уједињена, и да не може успјети без стабилизације овог региона.

Премијер Србије Александар Вучић поручио је да ће Влада Србије дати све од себе да сачува мир и стабилност у региону јер је она услов за напредак.

Вучић је рекао да Београд прати ситуацију у Македонији, али се не мијеша нити намјерава у будућности да се мијеша у њихове унутрашње ствари.

"Имали смо увек добре односе Београда и Скопља. Верујемо да ћемо такве односе моћи да задржимо, али никоме нећемо дозволити да Србију понижава", рекао је Вучић.

Говорећи о БиХ, Вучић је истакао да је то тешко питање за Србију и најавио да ће о БиХ током дана и вечери још разговарати са Буфијеом.

Вучић је рекао да ће Србија учинити све како би поправила економску ситуацију, али и унаприједила политичку стабилност, што ће створити услове за долазак још више компанија из Хесена.

Он је навео да је трговинска размјена Србије са Хесеном утростручена од 2010. године и у 2016. години достигла 314,6 милиона евра, као и да компаније из Хесена запошљавају 8.000 радника у Србији, од "Штаде", која је навећи инвеститор, до "Норма групе" и "Континентала".

Вучић је рекао да њемачке компаније које послују у Србији, своје производе извозе у Њемачку, што је довело до тога да постоји суфицит у трговинској размјени са Хесеном, а извоз Србије у ту покрајину већи је од извоза у Хрватску, Црну Гору, БиХ и Албанију заједно.

Премијер Србије је навео да је Буфијеа упознао са идејом о истинској царинској унији земаља западног Балкана и стварању већег тржишта које би се интегрисало у тржиште ЕУ.

Вучић је најавио да ће ускоро разговарати са представницима Подунавских Шваба о томе да им се у Србији подигне споменик.

Извор: Срна